'Жега' по TV1000 през ноември

OFFNews 28 октомври 2021 в 00:37 2360 0

Със заглавия като „Пътят на промените“, „Жега“, „Поверително от Ел Ей“ и „Зодиак“ и Уикенд в памет на Кенеди с „Джей Еф Кей“ филмотечният TV1000 навлиза в запазената територия на Epic Drama – ТВ домът на драматичните продукции „в епоха“.

Всяка вечер през ноември TV1000 представя по един класически криминален филм.

„Жега“ с Ал Пачино, Робърт де Ниро, Джон Войт, Вал Килмър

„Жега“ е по TV1000 от 22:00 часа на 9 ноември и на 14 ноември

Героят на Ал Пачино – Винсент Хана – е един от най-добрите полицаи, ръководител на отдел „Убийства“. След дързък банков обир Винсент попада на следите на елитна престъпна група, занимаваща се с обири, в които залогът е най-голям. Ръководител на тази група е Нийл Маколи (Робърт Де Ниро).

Преплитайки съдбите на двамата герои, последният удар на престъпниците ще бъде решаващ за съдбата им. Нямайки нищо за губене, Винсент се впряга с единствената идея да залови Нийл, чийто единствен избор е „да се отърве от всичко само за 30 секунди, след като усети жегата зад ъгъла“, ако иска на оцелее.

Филмът „Жега“ е римейк на друга продукция на Майкъл Ман (Collateral). В края на 80-те като режисьор и сценарист той работи по сериал, базиран на истинска история от 60-те за преследването на бандит на име МакКъли от чикагския полицай Чък Адамсон. От сериала се излъчва само пилотната серия като филм със заглавие L.A. Takedown ( „Убийства в Л. А.“). По-късно Ман решава да направи римейк, но този път с актьорски състав от звезди, което превръща филма „Жега“ (1995 г.) в една от класиките в киното, особено заради сцената с разговора между Ал Пачино и Робърт де Ниро.


„Поверително от Ел Ей“ с Кевин Спейси, Ръсел Кроу, Гай Пиърс, Ким Бейсинджър

По TV1000 от 22:00 часа на 8 ноември и на 13 ноември

По едноименния нео-ноар роман (1990 г.) на американския писател и есеист Джеймс Елрой. Лос Анджелис в началото на 50-те години. Градът процъфтява. Чрез всепроникващото влияние на новата медия - телевизията, градът (Ел Ей) е представян като потенциална утопия и като метрополис на бъдещето. Всъщност - Рай на Земята. Това е имиджът. Но реалността е съвсем различна. Под бляскавата повърхност на града лежи една корумпирана същност...

Пъстра галерия от герои съживява паралелните реалности на Ел Ей: бляскавите красавици и очарователните, амбициозни мъже от единия свят изведнъж попадат в развратността и беззаконието на другия. Фантазията и бляскавата фасада са разрушени. Мрачен, брутален, нежен и силен, филмът е обсебващ портрет на този забележителен град в една епоха, превърнала се в легенда.

Уикенд в памет на Джон Кенеди с „Джей Еф Кей“ с Кевин Костнър и „Паркланд“ със Зак Ефрон

20 ноември, събота, 22:00 „Паркланд“, САЩ, 2013 – с Кевин Костнър, Томи Лий Джоунс, Кевин Бейкън и др.
• 21 ноември, неделя, 22:00 „Джей Еф Кей“, САЩ, 1991 – със Зак Ефрон, Били Боб Торнтън, Пол Джиамати и др.

Отбелязваме 58 години от убийството на Джон Кенеди; разстрелът му на 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас, шокира САЩ и разтърси света. Представяме ви два филма, които проучват непосредствените последици от убийството, шока и паниката, които то предизвиква, и издирването на убиеца.

„Пътят на промените“ с Леонардо Ди Каприо, Кейт Уинслет, Майкъл Шанън

По TV1000 – от 19:25 часа на 5 ноември, 10 ноември и 20 ноември

В екранизация по роман от Ричард Йейтс /избран за един от 100-те най-добри англоезични произведения/, режисьорът Сам Мендес събира актьорите от "Титаник" - Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет в любовна връзка в друга среда, потъвайки в... сушата на чувствата.

Любовта между Ейприл и Франк пламва от пръв поглед – тя има амбицията да стане актриса, а той работи във фирма за производство и търговия с компютри. Но мечтите им се разбиват в реалността, а след раждането на двете им деца животът влиза в монотонния ритъм на всекидневието. Стремежът на Ейприл да възкреси чувствата им води до окончателна раздяла с илюзиите.

• Три номинации "Оскар" за поддържаща роля на Майкъл Шанън, сценография и костюми /2009/;
"Златен глобус" за главна роля на Кейт Уинслет, номинации за главна роля на Леонардо ди Каприо и режисура на Сам Мендес /2008/;
• Номинации от БАФТА за сценарий на Джъстин Хейт, главна роля на Кейт Уинслет, сценография и дизайн на костюми /2009/

„Зодиак“ с Джейк Джиленхол, Марк Руфъло, Робърт Дауни Джуниър

По TV1000 – от 22:00 часа на 1 ноември и на 6 ноември

Психологическият трилър, режисиран от Дейвид Финчър (Seven, Gone Girl), базиран на реални събития, разказва за времето на интензивен страх и истинска параноя в Сан Франциско, когато сериен убиец, наречен от пресата Зодиак, тероризира жителите на града.

Психопатът, който очевидно иска да бъде модерна версия на Джак Изкормвача, държи полицията на нокти не само с жестоките убийства, но и с писмата и загадъчни съобщения, които разпраща до местната преса.

За четирима мъже – работещият за местен вестник худжоник Робърт Грейсмит (Джейк Джиленхол), репортера Пол Ейвъри (Робърт Дауни Джуниър) и двама полицейски инспектори (Марк Руфъло и Антъни Едуардс), да разкрият и заловят Зодиак, се превръща в идея-фикс, която обсебва дните и нощите им. Така манията на един мъж да убива среща не по-малко разрушителната мания на други четирима да открият истината, каквото и да им струва това.

„Време да убиваш“ с Кевин Спейси, Матю Маконъхи, Сандра Бълок, Самюъл Л. Джаксън

По TV1000 – от 22:00 часа на 29 ноември

Година преди началото на основните снимки режисьорът Джоел Шумахер (Fall Down, 8MM, The Client) пита актьорите дали проектът представлява интерес за тях. И четиримата приемат с въодушевление, макар да не са чели сценария. Когато се съгласява да изиграе ролята, утвърждаването на Бълок като голяма звезда все още предстои, но дори избухналата в последвалата година слава не отклонява актрисата от първоначалния й ангажимент.

По трилър роман на Джон Гришам, написан през 1989 г. В Клантън, Мисисипи, 10-годишната афроамериканка Тоня Хейли е брутално изнасилена и малтретирана от двама бели расисти. Малко след това Тоня е намерена и закарана в болница, докато Пит и Били се хвалят в местното заведение какво са направили. Обезумелият баща на Тоня, Карл Лий Хейли (Самюъл Л. Джаксън), си спомня за подобен случай преди около година, в който бял мъж изнасилил афроамериканско момиче в съседния град и бил оправдан. Карл Лий решава, че това няма да се случи и този път. Затова убива двамата подсъдими, докато ги извеждат от съдебната зала.

По-късно на същия ден той е арестуван и е обвинен в двойно убийство. Въпреки опитите на местните афроамерикански организации да убедят Карл Лий да го защитава техен адвокат, той избира вече познатия му Джейк Бриганс (Матю Макконъхи).



За програмата на TV1000 следете www.TV1000.bg
Следете и www.Facebook.com/TV1000BG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews