Здравко Здравков наследи поста на Петър Диков в София

OFFNews 18 април 2016 в 16:20 6249 7

Здравко Здравков е победител в конкурса за нов главен архитект на София. Собственикът на архитектурно студио "Квадра 04" и бивш главен архитект на Червен бряг изпревари арх. Влади Калинов, който ще остане шеф на "Контрол по строителството" в Столична община. 

Арх. Здравков завърши надпреварата с оценка 52.83, Калинов с 52.59 точки, обяви комисията по избора с председател зам.-кметът Юлия Ненкова. 

Концепцията на Здравков предвижда столицата да бъде град с удобен и бърз транспорт, енергийно ефективни сгради и еднакви правила за работа във всички 24 района. В плана му влиза и ново звено за градско и пространствено планиране, което ще е на пряко подчинение на главния архитект. Към него ще работи и консултативен съвет от външни експерти и граждани. В НАГ ще се създадат и три нови отдела - по жилищни територии, за анализ и развитие на транспорта и за недвижимо културно наследство.

Здравков залага на изцяло нов електронен портал на НАГ и пълно дигитализиране на архива. 

Според процедурата в 14-дневен срок кметът на София Йорданка Фандъкова ще издаде акта за назначаване на Здравков. До седмица пък недоволните от класирането могат да обжалват пред градоначалника конкурса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!