Граждани разпитват кандидатите за главен архитект на София (видео)

OFFNews 29 февруари 2016 в 14:16 6194 4

Граждани разпитват на кандидатите за главен архитект на София, задават въпроси за техните идеи за промени в столицата.

OFFNews проследи на живо дискусията.

Срещата се провежда в Дома на архитектите, където по-рано днес претендентите за освободения от Петър Диков пост представиха себе си и кандидатурата си.

За наследник на поста на Петър Диков и негови доскорошни подчинени, сред тях арх. Влади Калинов, директор  "Контрол по строителството" в НАГ, който преди това бе и главен архитект на Банкя. Пред събралите се в Дома на архитектите той заяви, че иска да превърне "сивите сгради в зелени".

В конкурса участва и Иван Несторов, който също е бил директор на дирекция "Контрол по строителството" в София. 

Документи е подал и настоящият главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков

Настоящият председател на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов също е сред участниците. Той иска всички паркове в София да се свържа с вело ринг.

В битката участва и бившият главен архитект на Благоевград Огнян Тунтев, който предлага да се махнат архитектите на райони в София. За архитект № 1 на София се бори за втори път Николай Пърпов. Той залага на идеята за триизмерен модел на София.

Бившият общински съветник Николай Яръмлъков също е сред кандидатите. Сред предложенията му е Столична община да управлява парк "Витоша".

Участва и арх. Бойко Кадинов, който ръководи катедра "Обществени сгради" в Университета по архитектура, строителство и геодезия има собствена архитектурна агенция "Братя Кадинови".

Документи за участие е подал и арх Стефан Добрев, автор на проект за реконструкция централната градска част край бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Той предлага да се създадат две нови дирекции в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Управителят на "АТМ" Ивайло Мишев беше един от седемте кандидати за Подробен устройствен план на Борисовата градина с идеята до стадион "Васил Левски" да се построи нов център за изкуство.

Сред кандидатите е и Иван Моев от "ТОП Арх" ЕООД. Документи за участие е подал и Здравко Здравков от "Квадра-04". Той иска да се уеднаквят документите, които изискват от гражданите архитектурните звена във всичките 24 района на София.

Румен Несторов от "Лоел" също се бори да стане архитект №1 на София. Той предлага да се намалят приемните часове за гражданите и всички комуникации да се осъществяват писмено.

Модератор на дискусията е Адриана Начева, която работи в Лондон и е в топ 10 на най-влиятелните жени архитекти в света.

Вижте какви въпроси задават на кандидатите за поста на архитект №1 в столицата:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!