Върховният съд отряза исканията на мюфтийството за 1500 имоти

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 11:35 4719 3

Мюфтийство
Върховният касационен съд отхвърли жалбата на Главното мюфтийство за придобиване на 1500 имоти

Главно мюфтийство не може да претендира за собствеността върху карловската Куршум джамия, старозагорската Ески джамия, кюстендилската „Фатих Мехмед" джамия, сградата на музея в Кърджали и други исторически сгради из цяла България.

Това произтича от определение на Върховния касационен съд, който отхвърли жалбата на Главно мюфтийство срещу решения на низшестоящите инстанции, отказващи да признаят мюсюлманското изповедание за правоприемник на мюсюлманските общности, функционирали в България до 1949 г.

Определението е по дело № 2451/2015 г. на Второ отделение на Търговска колегия на ВКС и не подлежи на обжалване. Главно мюфтийство води редица дела за собственост срещу много общини, като твърди, че е наследник на десетки имоти в центровете на големи български градове.

Върховният касационен съд не допусна за разглеждане жалбата на Главното мюфтийство срещу решение на Софийския апелативен съд, който не призна мюфтийството за правоприемник на над 1500 имоти.

Делото трябваше да установи дали мюфтийството е правоприемник на местни поделения, религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически лица, съществували до 1949 г. Тогава те са действали при режима на временните правила за духовно управление на мюсюлманите, утвърден по силата на указ на княз Фердинанд и устав от 1945 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 17:45

Когато едно мюфтийство почва да действа като проводник на интереси на чужда държава, какво очаквате? По тая логика май скоро ще поискат и центъра на София, щото там е било изградено бесилото на Левски, което - всеизвестен факт - е било собственост на султана.
Крайно време е българското мюфтийство да се върне в ръцете на БЪЛГАРСКИТЕ мюсюлмани. Никъде не пише, че точно Турция трябва да е гарант за правата на тези муслимчета. Вие да сте чули Турция да назначава имами в Саудитска арабия, например? Май не? ЩО ТАКА БЕ?!?

псевдо Хасан ага БОДРУМЛИЯТА

29.01 2016 в 16:29

Най-накрая една добра новина!

29.01 2016 в 15:52

В НЕПРЕСТАННИТЕ СИ КРЯСЪЦИ ЗА ТИКВИ, ОСТАНАХА НАСТРАНА ДВЕ ХУБАВИ НОВИНИ, ТАЗИ, КОЯТО ЧЕТЕТЕ ПО-ГОРЕ И ТОВА, ЧЕ СЪДЪТ НЕ ВЪРНА НА ТАТО-ЦАР ВРАНА. НАДЯВАМ СЕ ТОВА ДА НЕ СА ПОСЛЕДНИТЕ ДОБРИ НОВИНИ.