Мюфтийството иска сградата на музей в Кърджали. Готвят се протести

OFFNews 25 февруари 2014 в 07:51 5658 4

Историческият музей в Кърджали.

В Кърджали започва делото на Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей.

През декември съдия Веселина Кашикова даде ход и го отложи за 25 февруари, защото тогава не беше готово заключението на съдебно-техническата експертиза, а вещото лице не се яви заради неотложни ангажименти.

Подготвят се и протести пред сградата на Съдебната палата, заради което е мобилизирана полицията.

От Висшия духовен съвет на мюсюлманите съобщиха, че разчитат на полицейската охрана и не предвиждат контрапротести.

Водач на протестите срещу връщането на вакъвски имоти отново е председателят на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка.

Пътувам на собствени разноски с група приятели, за да упражним граждански контрол върху опита да се посегне на българската историческа памет, обясни тя пред БНР. 

Ваташка смята, че съдебните дела на Главното мюфтийство не изразяват мнението на мюсюлманите в България и парите за тях са от Турция.

Съдебното заседание започва в 11 часа. Претенциите на мюфтийството са за парцела, върху който е сградата на музея.

Те твърдят, че разполагат с нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище.

Според юристите на областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице.

Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков