Недим Генджев: От Турция дърпат конците на мюфтийството

OFFNews 20 януари 2016 в 08:40 3496 4

Недим Генджев: От Турция дърпат конците на мюфтийството

Снимка bTV

Националната сигурност е застрашена, защото мюфтийството в България се ръководи от Турция. Това твърди бившият главен мюфтия Недим Генджев

Пред bTV той обясни, че 95 души от турското управление, занимаващо се с вероизповеданията - дианета, които работят в България, които контролират мюфтийствата и някои от големите джамии в страната. Генджев заяви, че от устава на главното мюфтийство са махнали определението, че мюсюлманското вероизповедание е българско. "Ние трябва да гарантираме българския характер на мюсюлманското изповедание. Второ - да го разграничим от политиката", каза Генджев и припомни, че бившият лидер на ДПС е водил главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи на всички свои пътувания в страната.  

Генджев е категоричен, че предстоящата мюсюлманска конференция е нелегитимна заради решение на Софийския апелативен съд, с което се казва, че регистрацията на ръководството на мюфтийството е нелегитимно. Тъй като предстои решение на Върховния касационен съд по този случай, се бърза със свикването на конференцията, на която трябва да бъде избран главен мюфтия, твърди Генджев.  

137 години е защитавано българското мюсюлманско изповедание. Затова казвам, че ние сме българско мюфтийство. Те не проповядват нормален български ислям. Те проповядват нещо по-радикално. Нашите хора се вълнуват по места, защото те са видели от дедите си, обясни Генджев и се обърна към мюсюлманите в страната: "Недейте идва на тази конференция. Тя е нелегитимна, тя няма да бъде регистрирана".

Той попита защо нито един от членовете на Висшия духовен съвет нямат жилище в България. "Нека разберат хората в България че, те не представляват българското мюсюлманско вероизповедание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews