Учудих се, че народни представители излязоха остро срещу научен работник с ''Излез! Излез!''. Излизам и казвам, че има проблем

Доц. Наталия Киселова поставила въпроса с прекалено голямото сходство между нейната дисертация и книгата на номинирания за вътрешен министър Петър Илиев още през 2015 г. пред катедрата в СУ. Тогава въпросът бил замразен, ''вдигнат на трупчета''

Александра Маркарян 06 август 2021 в 09:30 18181 3

Снимка БНР

"Учудих се, когато във вторник и в сряда народни представители с имунитет си позволиха да излязат доста остро срещу един научен работник и да казват: "Излез! Излез!". Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъде решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав."

С тези думи пред БНР доц. Наталия Киселова реагира на изказвания от парламентарната трибуна на депутати от "Има такъв народ" по повод съмненията за плагиатство, извършено от д-р Петър Илиев, който бе номиниран първо за правосъден министър, а след това - за вътрешен в двата проектокабинета на ИТН. Твърди се, че в неговата книга "Компетенцията на Народното събрание" има десетки страници с преписани текстове от дисертацията на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол". По случая вече са подадени три сигнала до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Трудът на доц. Киселова е от края на 2007 г. Книгата на колегата й от катедрата "Конституционноправни науки" на Юридическия факултет на СУ д-р Илиев е издадена през 2015 г.

Едно от визираните от доц. Киселова изказвания на депутати принадлежи на Тошко Йорданов, лидер на парламентарната група на първата политическа сила ИТН.

"Искам някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си. Искам да застане някой с лицето си, спряга се името на г-жа Киселова (доц. Наталия Киселова), някой да застане пряко и да каже, че е изплагиатствано от него, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев" - заявява той.

Казусът с подозрителното сходство в книгите не възниква сега. Сега той става публичен. Но още през 2015 г. доц. Киселова разговаря с колегата си.

"Имала съм два разговора с колегата тогава и нещата не се развиха по начина, по който аз поставих въпроса и впоследствие всеки от нас пое някакъв свой си път. Аз написах друга книга, сега съм издала и тази, за да се вижда кой с какви публикации влиза в темата", каза днес тя. На въпрос какво е отвърнал Илиев тя отговаря: "Каза, да кажем, че това не е толкова важно"."

Доц. Киселова е изненадана от още нещо: "Аз се учудих, че се казва, че се предлагат хора, които са експерти с високи морални качества". Нейната позиция е, че "всеки говори с трудовете си". Тя заявява уверено, че ако бъде поканена от Етичната комисия на СУ да представи тезата си и доказателства, ще го направи. Категорична е: "Има проблем".

При възникването на публичния казус в края на юли доц. Киселова мълчи. Отказва да го коментира пред медиите, които се обръщат към нея с въпроси. Днес тя обяснява защо е постъпила така:

"Изминалите 7 дни повдигат три въпроса. Първият беше политически и аз си мислех, че миналата седмица – петък, събота, неделя, евентуално понеделник – този въпрос някак си ще отшуми. Във вторник обаче бях поименно спомената и почти заплашена със съд – или да изляза, или да замълча завинаги. Въпросът стана персонален. На трето място може би беше засегната академичната етика. Този трети въпрос е най-важният. Един куп журналисти в сряда, а и вчера ми звъняха: „Как ще коментирате?“, „Как ще се защитите?“. Всъщност най-лесният начин за защита е да бъде направена проверка от Етичната комисия. Междувременно държа да кажа, че от сайтовете, които пуснаха някакви разследвания, ми звъняха, но аз тогава отказвах да коментирам, защото все още си мислех, че въпросът е политически. В момента, в който поименно започнаха да ме споменават, неофициално говорих с Ваши колеги, както, между другото, и с вас – бяхме се разбрали да разговаряме по процедурата, а не с моята личност да се занимаваме, да изчакат до момента, в който има сигнали и аз се запозная с тях и да изразя своята гледна точка. Въпросът обаче много бързо, като лавина, набира негативна популярност, а аз не мога да си позволя Алма матер да бъде замесвана в неприятни случки, че прикрива нещо и поради тази причина се съгласих да говорим". 

На директно поставения въпрос в интервюто от журналистката от БНР Силвия Великова "Има ли буквално преписани пасажи от Вашата книга?" доц. Киселова отговаря с:

"Този въпрос аз съм го поставила пред членове на катедрата и, така да се каже, въпросът беше замразен, вдигнат на трупчета 2015-а. Отново сега се повдига, но тъй като вече е обществен, ще трябва въпросът да бъде размразен".

OFFNews се обърна към Софийския университет с въпроси относно "замразяването" и "вдигането на трупчета" на случай със съмнения за плагиатство. Отговорът оттам гласи:

"До 3 август 2021 г. в Софийския университет не е постъпвал сигнал по този случай.

Няма как да бъде "замразена" или "вдигната на трупчета" процедура, която никога не е започвала поради липса на сигнал.

По въпроса какво се е случило през 2015 г. следва да се обърнете към доц. Киселова или други членове на катедрата "Конституционноправни науки".

На въпрос за плагиатство ли става дума и наистина ли са преписани десетки страници доц. Киселова отговаря така:

"Има най-различни начини, по които да се установи плагиатството. Аз няма да кажа колко процента, колко страници, но Ваши колеги от един сайт са чели в НАЦИД текста ми от края на 2007 година и са установили доста сходства. Аз също и за тях отказах коментар, защото трябва да се сравняват книга и дисертация".

Преподавателката очаква от Етичната комисия да направи обективна проверка:

"Процедурата надхвърля срока, в който трябва да се състави правителство и то да бъде гласувано. Мисля, че няма да има вече политически елемент и мисля, че колегите ще изпълнят обективно ангажимента, който са поели, след като са сезирани".

Дали Илиев ще стане министър? Предстои да разберем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

paraflow

06.08 2021 в 15:41

"vas_sashka
06.08 2021 в 12:25

-1 +0А срещу Асенчо, що не излязоха с “Крадец, Крадец” ?"
А вие защо биете негрите? - СеСеСеРе