Тошко Йорданов: Това са хората! Няма да има промени в предложения списък с министри

"Няма да подписваме коалиционно споразумение, няма коалиционно правителство"

OFFNews 03 август 2021 в 19:01 8543 4

Снимка БТА

Това е наше предложение, това са хората, промени няма да има. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, след като кандидатът за премиер Пламен Николов представи персоналния състав на предлаганото правителство.

Йорданов твърди, че на днешните разговори с "Изправи се БГ!Ние идваме!", "Демократична България" и "БСП за България" не е обсъждан съставът на Министерския съвет, защото срещата не била, за да се води диалог кой да бъде вътре и кой не.

Г-н Николов представи на другите партии с необходимите думи всеки един от номинираните министри и защо е предложен, това са общи решения на цялата парламентарна група и на Националния съвет на партията, обясни Тошко Йорданов.

Още от началото - след изборите - заявихме, че няма да подписваме коалиционно споразумение, няма коалиционно правителство, акцентира той.

Партиите имат различни изисквания за някакъв вид споразумение, така че изобщо няма съгласие за общ документ, под който всички да се подпишат, твърди Йорданов.

А иначе какво ще направим - ще видите, добави  председателят на ПГ на "Има такъв народ".

Кандидат-премиерът Пламен Николов посочи, че е усетил подкрепа по време на срещите. Но нека да не избързваме, поиска той. И определи Петър Илиев, кандидат за министър на вътрешните работи, като страхотен специалист, конституционалист. Мисля, че има заслужено място, човек, който може да се справи с предвидените реформи, аргументира избора Николов.

Искам някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си, включи се на свой ред и Тошко Йорданов.

Искам да застане някой с лицето си, спряга се името на г-жа Киселова (доц. Наталия Киселова), някой да застане пряко и да каже, че е изплагиатствано от него, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев, добави председателят на ПГ на "Има такъв народ".

Министрите

В 18 ч. кандидатът за премиер Пламен Николов представи пред журналисти в Народното събрание имената на министрите в проектокабинета на "Има такъв народ".

Петър Илиев е номиниран за министър на вътрешните работи, Георги Георгиев - за министър на регионалното развитие и благоустройството, а Ради Найденов е предложен да оглави Министерството на външните работи.

За министър на отбраната от ИТН предлагат Теодора Генчовска, Пламен Данаилов - за министър на финансите, Теодора Пенева - за министър на труда,социалната и демографската политика, Пламен Абровски - за министър на земеделието.

Александър Николов е кандидатът за министър на енергетиката, Силви Кирилов - на здравеопазването.

Момчил Иванов е номинацията на ИТН за министър на правосъдието, Гроздан Караджов - за министър на транспорта, Десислава Димитрова е кандидат за министър на икономиката.

Радостин Василев се предлага да оглави Министерството на младежта и спорта, Силвия Бакърджиева - Министерството на околната среда и водите, а Георги Султанов - Министерството на културата.

ИТН издигат Ивайло Кожухаров за министър на туризма, Велислава Петрова - за министър на образованието, науката и иновациите.

Антония Валентинова е предложението за министър без портфейл по ромските въпроси, а вицепремиерите в кабинета щели да станат ясни по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови