Учени от БАН ще се включат в Национални оперативен щаб за борба с коронавируса

До 2-3 месеца ще се справим с епидемията, твърдят от академията

OFFNews 19 март 2020 в 11:55 2445 1

Снимка Александра Маркарян

От днес към щаба има и екип от БАН с учени, математици, статистици, които ще помагат за даване на актуални данни в реално време. Те ще правят и прогнози, за да бъдем готови за това, което следва след седмици, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

Той добави, че от днес вече работи логистичният център, който трябва да управлява доставките.

Дончев обясни, че има две добри новини - едната е, че от днес в още две фабрики стартира производството на защитни костюми с темп не по-малък от 200 костюма на ден, а другата - че до края на деня ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари. По думите му 8000 маски трябва да тръгнат днес през службите на РЗИ и да стигнат до тях.

Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след около 2 до 3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза, заяви проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН. По думите му предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от изчисленията и прогнози, които правят.

"Ето защо карантината трябва да се спазва. Ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването на тази карантина и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените, за да можем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика", добави той.

Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години и в рамките на една национална програма, която е Информационни и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността, заяви председателят на Българска академия на науките академик Юлиан Ревалски. Той обясни, че това не е нещо ново. 

Ген. проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на оперативния щаб подчерта, че въвеждането на математически модели е изключително ценно допълнение за работата на Националния оперативен щаб.

"Особено във връзка с отделните райони и с възрастовото разпределение на населението в регионите, гъстота на населението, появата на нови случаи биха ни дали особено ценна информация, с която да вземем редица решения, именно пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне съответно с епидемията", заяви Мутафчийски. 

Според него ще бъде да се проследи как се развива във времето епидемията.

Относно завръщането на големи групи от ромски произход Мутафчийски каза, че щабът е препоръчал на органите на МВР по-активна работа в тези общности.

Той обясни, че трябва да има изключително сериозен подход към разясняването на това: "Що е карантина", "Как се спазва тази карантина", "Що е коронавирус", "Как се предпазва човек от това заболяване" и "Как се предава това заболяване".

Шефът на щаба призова това да не се приема като дискриминационни мерки. 

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР комисар Николай Николов заяви, че са осигурени 38 000 броя високо специализирани маски за лекари, които работят в болници с пациенти с коронавирус, те са разпределени чрез 28-те регионални здравни инспекции.

Николов каза, че еднократните маски са 79 000 броя, от които 47 000 за болници и центрове за спешна медицинска помощ, 32 000 за държавни институции, които работят с граждани, предимно на граничните пунктове.

Относно защитните костюми за многократна употреба, вече има 100 костюма за лечебни заведения, които са доставени.  Всеки един такъв костюм е произведен в България и може до 50 пъти да бъде изпиран, т.е. отговаря на 50 за еднократна употреба. Днес още 30 такива ще бъдат разпределени, обясни Николов. 

От думите му стана ясно, че еднократните защитни костюми са 10 050 броя, а предпазните очила са 78 500 броя.

Що се отнася за граничните пунктове Николов обясни, че там вече са инсталирани повече от 70 камери, с които се наблюдават пътниците по сухопътните и въздушни граници.

Днес се очаква от Турция да пристигнат 89 950 броя еднократни защитни костюми, 3590 многократни защитни костюми по договори с български производители, медицински обикновени маски 1 000 000, предпазни очила 14 000, калцуни за болници 150 000, други калцуни 100 000 и ръкавици 4 480 000 броя, информира той. 

Относно границите комисарят обясни, че много държави затварят своите граници.

Очакват се и доставки на медицински принадлежности от Индия, Виетнам, Москва и Катар.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

29.03 2020 в 00:20

Не знаех за държавата Москва. Нито, че в Катар се произвежда нещо, освен политическа подкрепа за ердоган.

Все едно какво ще каже щабно военизираният БАН. "Началниците" на борисов са му казали 3 месеца - значи 3 месеца. Ако ще от следващия ден да започнат да умират по 10 000 на ден само във Вълчедръм - такова няма да има. Нито ще оставят хората намира преди това, ако ще от утре никой по цялата планета и да не кихне.
Чорапът почна да се разплита. А ние си купуваме пуканки, и започваме да зяпаме с почуда какво става с доларът.
Жалки охлюви.