Три месеца затвор за кражба на 15 кебапчепа, айрян и шарена сол

OFFNews 26 юни 2014 в 12:39 8309 13

Затвор

Снимка Никола Ончев

Районният съд в Момчилград даде 3 месеца затвор за мъж, който отмъкнал кебапчета и кюфтета от търговски обект в града.

Присъдата е дадена след като подсъдимият се признал за виновен за това, че на 8 юни е "отнел чужди движими вещи – 11 броя кебапчета на стойност 2.64 лв., 4 броя кебапчета изпечени на стойност 1.28 лв., 13 броя кюфтета изпечени на стойност 4.55 лв., 3 броя айрян "Родопски" в кофички по 300 гр. на стойност 2.04 лв. и 1 брой шарена сол ”Елис” в шише 30 гр. на стойност 0.93 лв. или всичко на обща стойност 11.44. лв." 

Тежкото провинение на безработния мъж станало в условията на "опасен рецидив", тъй като той и друг път бил залавян на местопрестълението и осъждан за подобни деяния. В същото време мъжът се признал за виновен като се съгласил да сключи споразумение с прокуратурата, която поиска три месеца затвор при първоначален строг режим.

„Признавам се за виновен. Съгласен съм с постигнатото споразумение, което съм подписал доброволно. Запознат съм с последиците от споразумението и се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред", са думите на подсъдимия, според протокола от съдебното заседание, проведено на 25 юни. 

С предложеното споразумение от страна на прокуратурата е съгласен и адв. Гатев, който защитава мъжа. "Нямаме нови искания. Постигнали сме споразумение, което моля да приемете и същото да бъде одобрено", заявил той пред съда. Нещо повече - защитникът е съгласен, че това наказание ще доведе до "генерална превенция" и вероятно подсъдимият ще бъде превъзпитан. "Считам, че постигнатото споразумение е законосъобразно и не противоречи на закона и морала и с оглед на обстоятелствата и предвид наложената санкция същата ще постигне целите на личната и генералната превенция", заявява адв. Гатев, след като прокуратурата прави предложението за затвор.

В същото време осъденият ще трябва да поеме и разноските по делото, които са 30 лв. 

Ето и част от протокола на съдебното заседание: 

Прочете се споразумението от прокурора.
Съдът на основание чл.382, ал.4 от НПК запита подсъдимия разбира ли в какво е обвинен?
Подсъдимия – Разбрах в какво съм обвинен.
Съдът запита Подсъдимия признава ли се за виновен по това обвинение, разбира ли какви ще са последиците от сключеното между защитника му и РП – Момчилград споразумение?
Подсъдимия – Знам какви ще са последствията от сключеното споразумение. Ще изтърпя наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 месеца ефективно.
Съдът запита подсъдимия съгласен ли е с уговорените последици от споразумението и доброволно ли го е подписал?
Подсъдимия– Съгласен съм с последиците от споразумението и доброволно съм го подписал.
Съдът поиска от страните да изразят становище относно законосъобразността на сключеното между тях споразумение, както и съобразено ли е то с правилата на морала в нашето общество.
Прокурора – Считам, че така сключеното споразумение не противоречи на закона и морала. Подсъдимия е съгласен с така сключеното споразумение, поради което считам, че същото следва да бъде одобрено, като му бъде наложена съответното наказание, а именно наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 месеца при първоначален „строг” режим на изтърпяване, които да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип.
Адв. Гатев – Считам, че постигнатото споразумение е законосъобразно и не противоречи на закона и морала и с оглед на обстоятелствата и предвид наложената санкция същата ще постигне целите на личната и генералната превенция.
Съдът даде дума на подсъдимия.
Подсъдимия – Признавам се за виновен. Съгласен съм с постигнатото споразумение, което съм подписал доброволно. Запознат съм с последиците от споразумението и се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред.
Съдът след като се запозна с материалите по НОХ дело 167/2014 год. и споразумение, сключено между РП – Момчилград представлявано от прокурора Емил Александров и адв. Павел Гатев при АК – Кърджали, защитник на подсъдимия Д.О.Б. горепосочено споразумение е законосъобразно и не противоречи на правилата на морала в нашето общество. Съдът взе предвид и факта, че вреди от престъплението не са настъпили. При сключване на споразумението са спазени законовите изисквания визирани в чл.381, ал.2 от НПК. Споразумението е сключено в предписаната от закона писмена форма, съгласно императивната разпоредба на чл.381, ал.5 от НПК, същото е подписано от страните с изричното доброволно дадено от подсъдимия Д.Б. съгласие.

Предвид изложеното и на основание чл.382,ал.6 от НПК съдът
О П Р Е Д Е Л И :

ВПИСВА в съдебния протокол сключеното между РП – Момчилград и Адв. Гатев със съгласието на подсъдимия Д.О.Б. окончателно споразумение:
Д.О.Б., роден на ***г***, с постоянен адрес ***, с българско гражданство, неженен, осъждан, с основно образование, безработен , с ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН за това,че: на 08.06.2014 год. в гр. Момчилград, отнел чужди движими вещи– 11 броя кебапчета на стойност 2.64 лв., 4 броя кебапчета изпечени на стойност 1.28 лв., 13 броя кюфтета изпечени на стойност 4.55 лв., 3 броя айрян ”Родопски” в кофички по 300 гр. на стойност 2.04 лв. и 1 брой шарена сол ”Елис” в шише 30 гр. на стойност 0.93 лв. или всичко на обща стойност 11.44. лв. / единадесет лева и четиридесет и четири стотинки/ от владението на С.Б.С. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив, след като деецът е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е било отложено по чл.66 от НК - престъпление по чл.196, ал.1, т.1 във вр. с чл.194, ал.1 във вр.с чл.29, ал.1, бук. б от НК.

ВИД И РАЗМЕР НА НАКАЗАНИЕТО:

1. Страните се съгласяват на подсъдимия Д.О.Б. , да бъде наложено наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ месеца на основание чл.196, ал.1, т.1 във вр. с чл.194, ал.1 във вр.с чл.29, ал.1, бук. б от НК , във връзка с чл.55 ал.1 т.1 от НК.
На основание чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС се определя първоначален “СТРОГ” режим на изтърпяване на наказанието, което да се изтърпи в закрит тип затворническо общежитие.
2. По делото са направени разноски в размер на 30.00 лева, които ще бъдат заплатени от подсъдимия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!