Църквата ни няма да участва във Всеправославния събор, синодът иска отлагането му

OFFNews 02 юни 2016 в 06:38 6765 3

Светият синод на БПЦ няма да участва във Великия събор на православната църква от 16 до 26 юни на остров Крит, ако неговото провеждане не бъде отложено.

Това реши единодушно на свое заседание синодът, съобщиха от там. Владиците настояват подготовката за Всеправославния събор да продължи. 

Сред причините за решенето си Св.синод изтъква липсата в дневния ред на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване; възникналите официално заявени от Поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, да бъдат редактирани текстове в хода на работата на Събора; предложеното разположение на Предстоятелите на Поместните православни църкви в залата, предвидена за провеждане на заседанията на Събора, което разположение нарушава принципа на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви, както и неподходящото месторазположение на наблюдателите и гостите на Събора.

Синодът се мотивира и с извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ в Събора. 

Съборът трябваше да се състои в Истанбул, като домакин бъде Вселенският патриарх Вартоломей I, но заради усложнените отношения между Русия и Турция мястото бе променено през януари тази година. 

За участие във Всеправославния събор в Крит трябваше да пристигнат по 24 архиереи от всяка отделна православна църква - Руска, Константинополска (Турция), Александрийска (Египет), Антиохийска (Сирия), Йерусалимска, Грузинска, Сръбска, Румънска, Българска, Кипърска, Еладска (Гърция), Полска православна църква, а също Църквата на Чешките земи и Словакия, както и Американската православна църква. 

При последното си посещение в нашата страна през ноември миналата година Вартоломей получи орден "Стара планина" от президента Росен Плевнелиев, но премиерът Бойко Борисов отмени срещата си с Вселенския патриах. Причината бе скандалното поведение на Вартоломей. 

В продължение на повече от 30 минути, под куполите на патриаршеската катедрала в София, той говори за така наречената българска схизма, наложена ни заради борбите за църковна независимост. За тази схизма ние нямаме никаква вина – наложи ни я Цариградскатна патриаршия от позициите, за които тогава са ни обвинявали – етнофилетизъм. Скандално бе настояването му за махане на паметника на екзарх Антим, както и за двете титли на български епископи, които те носят почетно и които според Вартоломей засягат негови териториални интереси в митрополии в Гърция и Турция. И още - искането за връщането на паметници на културата от Северна Гърция, които за нас са от Южна България и са предмет на отношения между България и Гърция, а не между вселенския патриарх и държавата ни. В това отношение той действаше не като Вселенски патриарх, който еднакво безпристрастно трябва да гледа към православните християни от всички държави, а като емисар на гръцката държава. Вместо да проповядва мир, патриарх Вартоломей ще всее раздори между България и Гърция по тема, за която двете страни отдавна нямат претенция една към друга, обясни тогава в интервю за OFFNews Горан Благоев, водещ на "Вяра и общество" по БНТ. 

"Това, че две години след визитата на патриарх Неофит БПЦ продължава да не кани Вартоломей, беше знак, че дипломатично се стреми да избегне този контакт и тази среща – заради проблемите, които той създаде изкуствено. През лятото БАН незнайно с какви мотиви реши да награждава Вартоломей с почетно звание и изпрати свой пратеник - г-жа Ренета Инджова. Св. Синод се принуди да изпрати свой представител да занесе на ръка официалната покана на Вартоломей – защото без благословията на БПЦ, той не можеше да дойде в нейната духовна територия, за да бъде почетен от БАН. Иначе гафът щеше да е грандиозен: БАН го кани, БПЦ - не! По един много префинен начин на Църквата ни бе подложена динена кора..., разказа тогава Благоев.  

Част от митрополитите в неофициални разговори споделяха, че са били против това посещение. Визитата на Вартоломей раздели Светия синод, допълни той. 

Сред групата, подкрепяща визитата на Вартоломей беше и архимандрит Дионисий, който наскоро бе отстранен от длъжността предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Алексадър Невски" за нарушения на каноните и църковния устав. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

4

Nimart

03.06 2016 в 17:50

По Руския патриарх - равнис!

7506

3

Господи Исуусе Христе, с какво се занимават твоите служители!!!!
От хилядолетия делят баницата и все ще се намери някой недоволен...