НИМ показва съкровищата, които Вартоломей поиска

OFFNews 13 ноември 2015 в 13:21 4607 0

Националният исторически музей показва съкровищата, които поиска Вселенският патриарх Вартоломей I при посещението си в България. 

Във връзка със засиления интерес към българските паметници, събрани от нашата армия през 1917 г. от манастирите в Драма и Серес (днес в Северна Гърция) и от българските храмове в Охрид, Битоля, Струмица и Прилеп (днес в Македония) и поискани от патриарх Вартоломей, ръководството на Националния исторически музей съобщава, че те са изложени изцяло в зала 4 на музея. Музеят работи от всеки ден от 09.00 до 17.00 ч., посочиха от НИМ.

По време на посещението на Вартоломей в България, той получи орден "Стара планина. По време връчването Вартоломей неочаквано поиска България да му върне "отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция”. 

По-късно, обиден на медиите, че изопачили думите му, патриархът отмени брифинга си за журналисти. По информация на OFFNews обаче това е заради подписка, с която интелектуалци и учени настояват Вартоломей да върне петото място на Българската патриаршия в диптихите на предстоящия Всеправославен събор през 2016 г.

Изказването на Вартоломей по време на връчването на ордена, стана причина за протест пред „Гранд хотел София“, където беше настанен Вселенският патриарх.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews