Съвети от професионалисти: Как да сменим летните гуми със зимни

OFFNews 08 ноември 2018 в 15:02 3712 0

Преди да смените зимните гуми, не забравяйте да проверите дълбочината на протектора и състоянието на ламелите. Това съветват от компанията Nokian Tyres - световен производител на гуми.

Първите появи на нощен скреж са знак, че е време да поставите зимните си гуми. По това време сенчестите участъци може да са замръзнали рано сутрин. Смяната им обаче изисква концентрация. С прибързаната и не достатъчно добре свършена работа рискувате да увредите колата.

Когато дойде време да сложите зимните гуми, уверете се, че те са все още използваеми. Един лесен и популярен трик се състои в това да използвате монета от два лева, за да проверите дълбочината на протектора. Проверката на Индикатора за Безопасно Шофиране обаче е много по-лесна. Този индикатор представлява поредица от числа върху повърхността на протектора, които ви позволяват да проверите оставащия протектор в проценти, тъй като номерата постепенно изчезват с износването. Най-високото видимо число обозначава оставащата дълбочина. Тя е особено важна за шофиране в киша и хлъзгави пътища. Определящи са и ламелите, които в подобна ситуация имат по-голямо значение.

Сцеплението на зимните гуми без шипове се дължи на протектора, неговата шарката и използваните за тях материали, затова потребителите е нужно да следят за състоянието на ламелите и жлебовете. Сцеплението е възможно благодарение на острите ръбове на ламелите и на меката каучукова смес, от която са направени. Ако ламелите са изпилени, заоблени по ръбовете и твърди вместо гъвкави, това означава, че гумата е загубила сцеплението си.

Нещо повече – масово новите автомобили имат предно задвижване, по-тежки са в предната си част, а мощността на двигателя е по-висока от преди. Агресивният стил на шофиране ускорява износването.

Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres, напомня още, че някои гуми имат определена посока на въртене. Гумата има шарка със стрелки, чиято посока на движение, трябва да е напред. Ако гумите бъдат поставени не както трябва, няма да осигуряват предвиденото сцепление, нужно за по-взискателното зимно време.

„Винаги настройвайте правилно налягане в гумите си, преди да ги смените. Понякога хората шофират до бензиностанцията, за да проверят налягането си, едва когато вече са поставили зимните си гуми. Ако две от гумите ви, имат много ниско налягане, например, те могат да бъдат повредени, докато карате към бензиностанцията“, казва Дражик.

Ако джантите имат конусовидни гайки, те трябва да бъдат насочени навътре. Също така всички нужни центриращи пръстени трябва да бъдат преместени върху зимните гуми. Ако не се направите, това ще доведе до вибрации.

„Започнете като следвате това, което прави някой, който е опитен в сменянето на гуми. Това далеч не е “ядрена физика“, съветва Дражик.

Ако все пак считате, че уменията ви не са достатъчни за тази задача, е нужно да оставите професионалист да я свърши.

Клиентите на хотелите за автомобилни гуми в центровете на Vianor, получават препоръчително време за смяна на гумите, преди съответния сезон. Професионалист ще провери състоянието им когато ги сменя. По този начин, шофьорът ще знае, че гумите поставени на автомобила му са безопасни и отговарят на законовите изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!