Самолетът беглец изоставен на аерогара Търговище, прокуратурата разследва отвличане

Красимир Крумов 09 юни 2022 в 14:32 26820 7

Аерогара Търговище

Снимка Красимир Крумов, архив

През последните десетилетия летището не е приемало самолети, през летните месеци по пистата сушат билки и липов цвят.

Малкият двумоторен самолет Beechcraft, който прелетя необезпокояван от Унгария през въздушните пространства на Сърбия и Румъния до България, е кацнал на неизползваната от години писта на аерогара „Търговище“ до село Буховци между Търговище и Шумен, научи OFFNews. Летището е гражданско, но не приема самолети от десетилетия, а през летния сезон местни роми билкари го наемат, за да сушат там липов цвят и билки.

Окръжната прокуратура в Търговище ръководи действия по изясняване на детайлите по случай с открит двуместен самолет, изоставен на старо летище, намиращо се в село Буховци, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Ивана Милева.

Впечатление прави текстът, по който е образувано досъдебното производство в Търговище. То е по чл. 341б от НК – „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Предстои извършването на оглед, както и събиране на данни относно движението на летателното средство по международна линия, допълва Апелативната прокуратура във Варна

Самолетът е открит в четвъртък при обход на възможни места за кацане в Търговищка област във връзка със случай, оповестен от Министерство на отбраната на Република България, при който на 8 юни 2022 година малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната ни. Според наличните до момента данни машината е излетяла от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план.

Работата по изясняване на всички детайли около случилото се продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в областния град.

Разследване по случая тече и в Унгария. Управляващият директор на международното летище в Дебрецен Янош Вайда, от чийто район е излетял самолетът, заяви пред портала Dehir.hu, че описаният самолет не е излетял от територията на аеропорта.

Репортери на изданието се свързали с „Аеро Клуб Хайдусобосло“, който експлоатира спортния клуб в Хайдусобосло (Унгария). Директорът на клуба Ищван Юхос е потвърдил, че полетът на малкия самолет е започнал от тяхното летище.

Според разказа на Юхос самолет, идващ от Литва, е кацнал в Хайдусобосло без разрешение. От машината излезли хора, които се въртели около нея и правели нещо, вероятно са заредили гориво от туби, които са носели със себе си в кабината. След това са се качили обратно в самолета. Междувременно е била извикана полиция, която се е опитала на пистата да попречи на излитането на самолета, но не е успяла. След 10-15 минути престой машината е излетяла отново.

Осем минути по-късно самолетът е засечен от унгарски Грипен на ВВС. Малката машина с литовска регистрация не е реагирала нито на радиоповикванията, нито на подаваните визуално сигнали. С изключени транспондери в 17:49 нарушителят е влязъл във въздушното пространство на Румъния. На пистата в Търговище летателното средство е открито изоставено и покрито с платнище. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

8

Atan

09.06 2022 в 18:52

Това показва, че хич ни няма като охраняващи въздушното си пространство и територия.

-480

6

Октим

09.06 2022 в 17:40

Чудно ми е как тези, които сушат билки не са оставили от него само облегалките на седалките ...???

2550

5

alfakentavur

09.06 2022 в 16:08

Ама ордерчо или по-точно - ордерка. Върви и се вземи с Путлер. Явно много го любиш. Явно той е толкова идеален и перфектен и нищо лошо не върши и нищо лошо не е направил. Дори и нищо лошо не мисли. Идеалният за теб.
Вземете си и обменяйте телесни течности докато не се зароди живот.

606

4

order

09.06 2022 в 15:54

Мдааа... само Путин е бил!!!

ЗА ВСИЧКО ПУТИН Е ВИНОВЕН
Котката умря от глад.
Путин тук е виноват.
Кой остана без жена.
Пак на Путин по вина.
А в Русия стана ад.
Ясно, Путин – виноват.
Червей с водка е отровен.
Ами Путин е виновен.
В Краснодар е паднал град.
Знаем, Путин – виноват.
Нефтът падна на цена.
Пак на Путин е вина.
Гасне токът, спря водата,
нещо скърца във колата,
зъб ти вадят – здрав мъдрец,
в къщи влизал е крадец,
на костюма ти – петно,
бос си стъпил на л…о,
но за всеки катаклизъм,
нека ясно е едно:
помни всеки демократ –
Путин все е виноват.
С кал се цапат либерали.
Путин никого не жали.
А на двора ни – боклук.
Вчера Путин беше тук.
Кой те „уреди” така?
Кремъл с дългата ръка.
Виждаш ли оназ муха.
Тя и Путин – хи-хо-ха!
Ти си гад, призна без бой.
Но виновен ти е той.
Вятър, жега, снегопад.
Пак е Путин виноват.
От вулкана сипе лава.
Путин пак си отмъщава.
Щорм, цунами, наводнение.
Туй е Путин, без съмнение.
Смерч, тайфун, земетресение.
Путин! Никакво спасение!
Слушаш оня, слушаш тоя.
Туй е просто параноя!
Станимир Михайлов

2550

3

alfakentavur

09.06 2022 в 15:37

Аз в някой друг сайт я четох тази новина. Малкият самолет тръгва от Унгария. Прихващат го. Отива в Румъния, румънци го прихващат, унгарците се прибират. Минава в Сърбия, не помня там прихващаха ли го, все едно. Но идва в България, каца тук и.... не се знае къде е кацнал. Вече се знае. След дъжд качулка. Но откакто е влязъл в нашето въздушно пространство - нито дума за прихващане.
Хем не е тука да се е появил. Поне две други държави са го следили. Тука е трябвало да го чакаме дето се вика. А не само не сме, но изобщо не сме го отразили.

1005

1

Блейк7

09.06 2022 в 14:37

Баси цирка! Значи през всички други държави го съпровождат изтребители... явно през БГ - не! Затова после го търсели къде бил кацнал?!! Цирк, цирк!
И искате да излизаме от НАТО? с ТАЗИ ни армия!?!?! Че то Путин няма да има нужда да праща никаква армия да ни превзема - достатъчно е Митрофанова да излезе от посолството с един кухненски сатър в ръка и сме готови!
 
X

Да помогнем на украинските деца!