Пускат поръчка за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия във Варна

Нели Александрова 16 май 2023 в 17:53 2886 0

Идейният проект

Снимка Нели Александрова

Илюстрация от идейния проект

Повече от пет години, след като във Варна се заговори за нова сграда на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", предстои пускането на поръчка за техническото ѝ проектиране. Очаква се това да стане факт до 10 дни.

Това стана ясно след представянето на идейния проект за сградата, поръчан от ръководството на учебното заведение и едноименната фондация "Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", която обединява бившите възпитаници на училището.

Идейният проект е разработен от австрийско архитектурно студио, базирано в Грац и предстои да бъде дарен на община Варна. Именно върху него ще стъпи и техническото задание за проектирането, каза кметът Иван Портних.

Проектът предвижда да бъдат обособени пет отделни сгради с външна и подземна връзка в образователен кампус на площ от 30 дка и в паркова среда. Спортни зали, отворени и затворени класни помещения, зали за събития, специализирани STEM кабинети и такива по природни науки, предприемачество и др., както и фотоволтаични системи и соларни панели на покривите дообрисуват замисъла за качествено нов вид образователен и иновационен център.

В България няма като проект или реализация нито една подобна училищна или друга сграда, каза председателят на алумни фондацията Мартен Демирев. Проектът ще бъде реализиран на терен в района, където навремето се помещаваха Техникумите в града. От няколко години там се и новата сграда на Колежа по туризъм, който е част от Икономическия университет.

Парцелът включва общо към 36 дка, част от които бяха прехвърлени на община Варна от държавата, за да бъде построена новата Математическа гимназия. Само това отне повече от две години.

Въпреки ефективността на обучението, което предлага – училището е между първо и четвърто място в класацията на резултатите от НВО и матурите за последните повече от 10 години, Математическата гимназия във Варна дели една сграда с ОУ „Захари Стоянов”, в което учат ученици от най-големият варненски район – „Приморски“. Той обхваща квартал „Чайка“, както и вилните зони и курортните комплекси на север от Варна.

Двете училища изнемогват от години, защото сега в сградата, строена преди около 50 години, с изначално 28 класни стаи и пригодени за учене различни помещения с цел увеличаване на капацитета, всеки ден преминават близо 2 100 ученици от между 75 и 80 паралелки.

В годините назад, дефицитът на стаи за учениците доведе до серия от нападки и сблъсъци между директорите и родителите на учениците в двете училища.

Разчетите сочат, че за техническото проектирана на новата Математическа гимназия във Варна ще бъдат отделени около 1 млн. лв. общински средства, допълни кметът Портних.

Предварителните очаквания от 2018 г., когато за първи път се заговори за изграждането на новото училище, бяха за сума от около 12 млн. лв.

Преди три години – през 2020 г., проектът беше предложен за финансиране в Националния план за възстановяване и устойчивост, но така и не беше включен в окончателният вариант. За финаниране на строителството сега ще се търсят опции по национални и други европейски програми и проекти.

Варненската МГ е наследник на някогашната Девическа гимназия във Варна (в нея от десетилетия се помещава Археологическият музей), която е основана през 1883 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!