Протести в няколко български града под наслов 'Русия без Путин'

OFFNews 21 януари 2024 в 17:39 3861 33

Протест

Снимка БГНЕС

Протестът в София.

Протестиращи в София в деня на световната акция "Русия без Путин" отправиха призиви за освобождаването на критика на Кремъл Алексей Навални, "Русия без Путин - убиеца на жени и деца", "Мястото на пл. "Немцов" е до оградата на Мутрофанова" и пр. На мястото на протеста до Националния дворец на културата е разпънато знаме в бяло и синьо - символ на демонстрантите-противници на войната на Путин в Украйна, съобщи БГНЕС.

"Днес сме тук, за да подкрепим нашите приятели от свободна Русия в тяхната инициатива "Русия без Путин", защото Путин е едно зло, от което, както виждаме, цял свят вече си пати. Не остана конфликт, който да не е забъркал – не само в Украйна", каза един от протестиращите - Колю Карастоянов.

Той добави, че руският президент се опитва да "разбърка Косово и Сърбия". Според него ситуацията в Руската федерация няма да се промени след президентските избори.

"В Русия няма демокрация. Изборите са проформа. Просто минават едни въоръжени хора с избирателни списъци и ако смееш, не гласуваш за Путин. Проформа отвсякъде", заяви той.

Карастоянов коментира, че бяло-синьо-бялото знаме е новото знаме на Русия, "без червената ивица, която е кръвта".

Мая Маркова обясни, че редовно участва на протестите на Сдружение за свободна Русия, за да подкрепи исканията им за демократизиране на Русия и за хората, търсещи убежище в България.

"Бяло-синьо-бялото знаме се получава, като от знамето на Русия се махне червеният цвят – цветът на кръвта. Противниците на Путин и на сегашния руски режим са възприели това знаме, знамето на бореща се, свободна Русия", допълни жената.

Според нея изходът от президентските избори в РФ е предрешен - Путин ще спечели, вече се знаят и процентите – над 90%. Но въпреки това Путин се стреми да не ядосва своите поданици твърде много преди това, например отлага мобилизацията. Мобилизация обаче според Маркова ще има след вота.

Пловдив също се включи в инициативата за протести срещу управлението на руския президент Владимир Путин. Мирната демонстрация се състоя пред Централната поща в града. Част от протестиращите дойдоха с децата си и издигнаха плакати с лозунги срещу руския президент и с предупреждения, че войната е по-близо, отколкото изглежда.

Снимка: БГНЕС

Протестът бе охраняван от органите на реда, за да няма провокации.

Събралите се в Пловдив руски граждани също осъдиха агресията на Путин и се обявиха за свободна и независима Украйна.

Руснаци излязоха на мирен протест и в Бургас с искане за политическо убежище. Те се събраха пред паметника на Альоша в морския град. На протеста беше отправен призив към българските власти да бъде дадено убежище
на противниците на руския президент.

Снимка: БГНЕС

На събитието беше напомнено, че Държавната агенция за бежанците нееднократно отказва да разгледа молбите за убежище на две бежанки от Русия, противнички на войната срещу Украйна – Елена Санина и театралния режисьор Оксана Глазунова. Двете вярват, че позицията им срещу войната ги поставя на правилната страна на историята.
Наред със случаите на Елена Санина и Оксана Глазунова, организаторите се опитват да привлекат общественото внимание към съдбата на още един бежанец – Глеб Стручев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

42

alfakentavur

22.01 2024 в 13:51

Пусни на СССРайха, за да не проси оръжия от Иран и КНДР. И ако може да знам за тридневна спецоперация или за повече?

10143

41

Vals O Dar

22.01 2024 в 12:24

Явно пари няма!
16 човека общо за протест... - DMS да ви пуснем, що ли?

-529

40

6екеr4о

22.01 2024 в 10:28

Путлеровият режим направи така, че понятието руснак на всички езици означава презрение и омерзение.

На мен би трябвало да ми е жал за протестиращите, описани в статията, но след многото месеци безумни кървища в главата ми кънти, като камбана, простичкият въпрос: а вие какво направихте през изминалите 20 години!?!

А Путлер успя да побърка и да преобърне целия свят в посока към Абсолютното Зло...

2550

39

alfakentavur

22.01 2024 в 08:56

Прав е бил онзи испански професор психолог, че за да си рашист, трябва да си куку.

345

38

Джендо Джедев

21.01 2024 в 22:50

Деянчо,

Някои тичат, други отичат... Ти си от вторите. :D

5330

37

deyan_h

21.01 2024 в 22:48

Хаха. Тичай

345

36

Джендо Джедев

21.01 2024 в 22:45

Деянчо,

Давай, поне това го можеш! До утре току-виж си отишъл при еврака, Бай Пешовците и кои бяха там останалите откачени мурзилки. :D

345

33

Джендо Джедев

21.01 2024 в 22:36

O, Деянчо, честито ти слизане с още едно ниво надолу! Вече можеш да СИ слагаш (явно не разбра от "си" първия път, та сега го пиша с главни букви, белким поне единият от двата неврона в черепната ти кухина вдене) само 5 плюсчета. Дерзай, до утре може да стане така, че и едно да не можеш да СИ сложиш. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!