Поколението Z и парите

Таня Балабанова 14 ноември 2023 в 15:35 1614 1

Ивайло Жеков е ученик, който ще кандидатства медицина след 2 години. Той разказва, че подготовката по биология и химия в училище не е достатъчна и вече посещава частни уроци по двата предмета. Цялото му свободно време е ангажирано в учене и няма възможност да работи.

Дария Иванова живее във Франция от 4 години, където следва магистратура и паралелно с това работи. Казва, че държавата стимулира младите хора и защитава трудовите им права. Чувства финансова сигурност и обича да пътува.

Според последното изследване на индекса на човешкия капитал на Световната банка, едно дете, родено в България, може да достигне едва 61% от своя потенциал, ако получи най-добрите здравни грижи и завърши пълния цикъл на най-доброто образование. В търсене на отговори обръщаме поглед към откривателя на таланти и ментор на шампиони от олимпиадите по математика на Азия Любомир Любенов. Как да променим тренда и може ли изучаването на математика да допринесе за по-голяма финансова грамотност и по-добро управление на личните финанси на младите хора? Любенов споделя, че докато в ЕС математическото образование стимулира творческия процес у децата и младежите, то у нас подобен подход липсва.
Според оповестени от министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова данни, 145 000 млади българи нито учат, нито работят. На този фон френският евродепутат от Групата на левицата Юнус Омаржи разказва за механизма на действие на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Фондът подкрепя действията на европейските страни за предоставяне на храна и/или основна материална помощ на хората в нужда.

Цифровата генерация използва активно социалните и професионални мрежи при търсенето на работа. И така на помощ идва Pleggi – софтуерно решение, което помага на компаниите да оценяват и откриват най-подходящите таланти от поколение Z. С нарастващите предизвикателства на пазара на труда, където напредъкът в изкуствения интелект и автоматизацията може да замени до 85 милиона работни места в следващите пет години, рисковете за младите кандидати стават все по-големи. Въпреки че модели като Chat GPT имат впечатляващи постижения, те все още не заменят широкия спектър от човешки умения, които са търсени на пазара на труда, отбелязва съоснователят на стартиращата компания Pleggi – Христо Чолаков.
България има изготвена национална стратегия за финансова грамотност, която се стреми да запълни празнината, която страната ни изпитва по отношение на този вид образование. В същото време темата за парите остава табу в нашето общество, според Георги Захариев – основател на Finance Academy. По негови наблюдения 18-годишните младежи в скандинавските страни разполагат с портфолио от акции, докато у нас техните връстници не се интересуват от това как да участват на финансовите пазари или как да подобрят своето финансово състояние.

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

14.11 2023 в 16:22

"...145 000 млади българи нито учат, нито работят."

Който не работи- той яде.
(народна пословица) (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки