Перничани без топла вода от миналата седмица, а авариите на местното ВиК са ежедневни

OFFNews Последна промяна на 12 май 2020 в 09:57 1995 2

Перничани са без топла вода от миналия четвъртък, когато се скъса дигата на шламохранилището над квартал "Калкас". 

"Топла вода нямаме, откакто стана аварията. Студената вода е на режим. От ТЕЦ-а казват "предадохме документи", другите "не ни интересува, кой е виновен. Нека Борисов да прати прокурорска проверка, да се види, кой е прав, кой е крив", заяви жител на Перник пред бТВ. 

По думите на жената жителите на града плащат "фантастични сметки", а проблеми има постоянно или с доставката или с качеството. 

Относно пандемията жената попита как се спазват всички изисквания, като няма топла вода. "Ние всички, които живеем в този град, как да се къпем", попита тя. 

Според очевидци мястото, където стана аварията, все още не е почистено. 

От ТЕЦ "Република" казаха, че аварията е отстранена и чакат становище от институциите шламохранилището да заработи отново. 

"Рекултивацията е част от комплексното разрешително. Не виждаме основателна причина ведомството да се произнася за възобновяване работата на шламохранилището на ТЕЦ "Република", отговориха от Министерството на енергетиката. 

Кметът на Перник Станислав Владимиров коментира че "някой се опитва да опъва нервите на перничани".

"Тук главен герой е топлофикация Перник. Вече 5 дни няма топла вода и нямаме яснота кога ще има. Топлофикация дава разнопосочни сигнали, уверенията още първия ден бяха, че се преминава на газовия котел, който да осигури прилична вода - топла докато изчистят всичките си документални неуредици, добави той.

Владимиров коментира, че не вижда как шламохранилище, което по чудо със скъсването на стената не причини огромни щети на перничани, ще заработи отново.

Вчера водих разговори с ръководството на топлофикация, те ме увериха, че са запалили Трети парогенератор и че ще има вода с прилична температура, добави пернишкият кмет. 

"90 апартамента сме в моя блок, как да преминем на алтернативно отопление", пита Владимиров.

Според него ТЕЦ "Република" "играе на инат, вие ни затворихте шламохранилище, ние пък няма да подадем вода на перничани". 

"Аз ще търся съдействие на институциите", добави кметът.

В същото време изпълнителният директор на местната Топлофикация инж. Любомир Спасов каза, че проектантът, който е проектирал шламохранилището в Калкас е заявил, че към момента стената е укрепена много добре и няма опасност от втора авария. Въпреки това държавните институции отказват да се позоват на неговото становище и да позволят на Топлофикация да продължи да го експлоатира докато се разреши и изгради новото шламохранилище.

Според него е нереалистично е да се смята, че ТЕЦ-а ще мине само на газ и ще подсигури адекватно топлоподаване на абонатите си. Той обясни, че още в петък е направен опит да бъде запален 3-ти котел, който е въглищен, но преработен на газ.

Котелът е създаден като придържаща мощност в случай на авария през зимата, да поддържа температурата, за да не замръзват тръбите. Котел номер 3 обаче не е пускан от 2 години и три месеца. При петъчното тестово пускане предпазните клапани не са издържали. До вчера е направен втори пит да бъде пуснат, но след 5 часа работа отново не е издържал. Този път се е повредило уплътнението на барабана. Въпреки това продължават опитите де се пусне трети котел, обясни Спасов.

Но дори и да потегли, в най-оптимистичния вариант, котелът може да захрани температура на водата до 40 градуса в чешмите на перничани. А този минимален резултат ще коства на дружеството неимоверни усилия на месец. "Този котел изцяло на газ гори над 3 000лв. на час", подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ "Република".

Миналата седмица се скъса дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Аварията доведе до отцепването на квартал Калкас и евакуирането на хора. Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това. По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация.

Тогава стана ясно, че скъсаната дига е около 5-6 метра.

На мястото на аварията пристигнаха и трима министри - Младен Маринов на вътрешните работи, Емил Караниколов на икономиката, екомистърът Емил Димитров, както и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Екоминистърът обясни, че "на този етап, за да няма отпадъци, Топлофикация ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания".

Малко по-късно обаче изпълнителният директор на местната Топлофикация заяви, че ТЕЦ "Република" ще премине на газ, ама догодина и ще продължи да използва същото хранилище. Спасов обясни, че още тогава ще бъде пуснат и Пети парогенератор, който е основна мощност на централата. Така ще се осигури топла вода на перничани. От думите му става, ясно, че отпадъкът ще се депонира отново в шламохранилище със скъсана дига "Седми септември", в което според Спасов все още има възможност за допълване на обема.

Вчера екоминистърът беше на работна среща при областния управител на Перник Емил Костадинов. И двамата бяха категорични, че пернишката топлофикация трябва да постъпи отговорно и да подсигури вода за абонатите.

Издадено е предписание на шламохранилището, но това не спира ТЕЦ "Република" да работи, заяви Димитров. По думите му дружеството може да работи на газ и да подсигури подаването на топла вода на хората.

Що се отнася до въглищата, проблемът идва от това, че трябва да намерят начин да транспортират сгурията на друго място.

Екоминистърът е категоричен, че докато не се установи, че шламохранилището не застрашава живота на хората, няма как да бъде пуснато в експлоатация.

Ежедневните аварии на ВиК Перник оставят жителите на града на сухо. На места в централната част на Перник, квартал "Калкас", пернишкото село "Дивотино", радомирския квартал "Пчелински" и село "Владимир" остават без вода и днес заради аварии.

От пускането на новия 13-километров водопровод от Мало Бучино авариите по водопреносната мрежа в Перник са ежедневни, а причината за това са голямото налягане, което се подава от София, и амортизираната ВиК мрежа. В момента жителите на Перник имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа, ако, разбира се, нямат аварии, а водата в язовир "Студена" е към днешна дата е 15 511 000 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб. метра. Притокът е 2591 л/сек., а разходът е 301 л/сек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

2

Пясъчната възглавница 15 см при скални почви,30 см при земни почви.
Откоси на изкопа след "Геоложки Доклад
2.Проверка на тръбите срещу изплуване при високо ниво на
подпочвени води.
3.Обезателно по трасето се проектират "Изравнители" на налягането.
4.Промяната на диаметъра от Ф600 мм на друг по-малък диаметър без изравнител води до "Хидравличен Удар"
Защо не се обърнете към Катедра ХЕС-ВИАС София????

2015

1

"От пускането на новия 13-километров водопровод от Мало Бучино авариите по водопреносната мрежа в Перник са ежедневни, а причината за това са голямото налягане, което се подава от София, и амортизираната ВиК мрежа."
Две са основните причини:
Първата е че не са използвани класическите "Ducktile"pipe
"Дъктайл" стоманени тръби Ф600 мм(Външен диаметър)Дебелина на стените s=20mm.
Минимална дълбочина на изкопа при скална основа-195 см
Минимална дълбочина на изкопа при земни почви-215 см
Широчина на изкопа в основата 120 см.