Пернишки квартал е отцепен заради скъсана дига на шламохранилище, евакуират хора (видео) (обновена)

OFFNews 07 май 2020 в 11:18 4571 1

Целият пернишки квартал "Калкас" е отцепен тази сутрин заради скъсана дига на шламохранилището, намиращо се над жилищния комплекс, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република", предаде За Перник. 

Полицията е блокирала отбивката за квартала при пътен възел "Хумни дол", а автомобилите се пренасочват и не се допускат до квартала. 

Според директорът на "Топлофикация Перник" инж. Любомир Спасов дигата, която е скъсана е около 5-6 метра.

"Първоначално мислехме, че аварията е вследствие на дъждовната вода, която е преляла над дигата и е отмила част от нея. Сега обаче се убеждаваме, че е имало проблем някъде в дълбочина, който е работил дълго време", каза Спасов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че сутринта му се е обадила кметицата, че положението е страшно, защото се е скъсала дигата на шламохранилището.

"Огромна река се излива по деретата на квартал Калкас. Веднага дойдох на място. Уведомих областния управител, шефа на полицията, пожарната. Пренасочих цялата налична техника и камъни, баластра, пръст, за да може да запушваме пробива", добави пернишкият кмет. 

Той добави, че изтича огромно количество вода в деретата на квартала. 

Владимиров обясни, че се е чул и с премиера Бойко Борисов и той ще изпрати държавната фирма "Монтажи" с техника, както и министри. 

От думите на пернишкия кмет става ясно, че премиерът му е казал да го държи в течение. 

Кметът на Перник каза, че в момента се евакуират и хора, които живеят в рисковите места, а тоест в ниската част на квартал Калкас. Главно от блокчетата при "Хумни дол", както и от селскостопанската част, допълни той. 

Владимиров заяви, че се прави всичко възможно да се запуши пробива, за да не се предизвика по-голямо бедствие. 

По думите му това шламохранилище е трябвало много отдавна да не бъде използвано.

"От Топлофикация Перник трябва да търсим отговор защо не е започнала рекултивация на шламохранилището назад във времето", категоричен е той. Владимиров обясни, че в момента се вземат проби от река Струма, за да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.

Към този момент на мястото са и министрите Младен Маринов на вътрешните работи, Емил Караниколов на икономиката, екомистърът Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. 

Под вода е стадионът в квартала.

Временно движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в участъка от п.в. "Марина Бара" до п.в. "Църква" се ограничава поради опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от "Пътна полиция", съобщават от АПИ.

По последни данни багери и самосвали са успяли да укрепят спуканата дига на шламохранилището в квартал Калкас и да спрат изтичането на вода. Положението за сега е овладяно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3025

1

Lazar N

07.05 2020 в 14:24

Какво още трябва да се случи, за да спрат институциите да си затварят очите за десетките нарушения в централите на Ковачки (които не били негови)?!

След като години наред тровят въздуха в Перник, сега замърсиха и водите и почвите...

А Спасов пак ще обясни, че има саботаж
 
X

Да помогнем на украинските деца!