Откриха наркотично вещество в българска лютеница

Александра Маркарян 05 януари 2017 в 16:27 78781 16

Изследване на "Активни потребители" установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар, съобщиха от асоциацията за OFFNews.

Веществото е олеамид - влага се в пластмаси и смазки. Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната, обясни д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете, пред OFFNews.

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговското име на лютеницата нито производителя, но увериха, че са подали сигнал в Софийска районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Рождество. Към момента не е известно да е предприето нещо.

"Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказа д-р Иванов.

Той само може да предполага как веществото е попаднало в лютеницата, но е категоричен, че то не е мигрирало от пластмаса, защото количеството е по-голямо.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство.

Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също е чувствителна. "Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници", посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните - 12%.

Причината за повечето въглехидрати е добавянето на нишесте и захар.

"В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много", възмущава се д-р Иванов.

Причината за безконтролното добавяне на захар е една - захарта пристрастява. И затова тя се слага в големи количества, особено в детските храни.

"Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет", казва д-р Иванов.

Нишестето пък се добавя за по-добра консистенция. Само 3 марки са се съобразили със стандарта за количеството му - до 2.5%. При други лютеници процентът е над 5%, казва Иванов.

В изследването не са били включени био лютеници. Искахме да изследваме масовите, обясни експертът.

Изследването ще бъде публикувано утре. От него ще станат ясни и марките с конкретните показатели, но не и лютеницата, в която е открит олеамид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

12

Лопе де Вега

05.01 2017 в 21:33

№ 9 Глей са, не съм защитник на Лили Петрова, но като стар (вече дърт) химик съм длъжен да ти светнем, че добрата стара Н20 не е коктейл, ами си е чист оксид по новому. Ние му викахме окис. Дихидрооксид, ако си падаш по нАучните работи. Та ако имаш нужда и не щеш да питаш Викито, обаждай се. Винаги съм на разположение. Твой Л.де В.

А тоя амид на олеиновата киселина е попаднал случайно в само една от лютениците и не служи за подмамване или пристрастяване на лакомниците. Пристрастяване може да получите само към лютеницата на жена ми, ама аз не си я давам. И двете, де.

Поздрав!

12082

11

Тинтири-минтири

05.01 2017 в 21:15

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oleamide

Чак пък наркотик... доста се изхвърля това заглавие. Но безспорно, мястото му не е в лютеницата, както и на нишестето, оцветителите и гигадозите захар.

16193

7

SC

05.01 2017 в 20:35

Нов продукт на пазара: лютеница за шамани.