Експерти спорят наркотик ли е олеамидът

OFFNews 06 януари 2017 в 09:09 7980 15

Снимка бТВ

Специалисти влязоха в задочен спор наркотик ли е откритият в българска лютеница олеамид.

Вчера, първо пред OFFNews, д-р Сергей Иванов съобщи резултатите от изследването на "Активни потребители" за съдържанието на лютениците на българския пазар. Той заяви, че в една от 12-те изследвани лютеници е открит олеамид, който има наркотично действие подобно на това на марихуаната, защото задействат едни и същи рецептори.

Днес в спор с него влезе токсикологът от ВМА Силвия Стойкова. Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотик, не фигурира в класификацията за наркотични вещества, заяви тя пред бТВ. Тя уточни, че олеамид има в храни, които съдържат растителна мазнина например.

Веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества, каза и Богомил Николов председател на асоциация „Активни потребители”.

Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите. Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%, коментира Николов.

Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка. Д-р Иванов обаче бе категоричен пред OFFNews, че количеството е твърде голямо, за да може да се направи подобно предположение.

Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света, подчерта Николов.

Както OFFNews писа вчера, установено е, че при промишлените лютеници има много повече добавена захар – по 8-9 чаени лъжички на буркан от 500 грама, което означава средно по 2 чаени лъжички на 100 грама. 

Днес и пред Нова тв д-р Сергей Иванов потвърди казаното снощи пред OFFNews: „Веществото е олеамид. То не е силно отровно вещество. Във фармацевтичната индустрия е изпитвано като антидепресант. Веществото има и сънотворно действие и действие подобно на това, което има марихуаната”.

От организацията нямат право да посочат търговската марка на въпросната лютеница, за да не попаднат под ударите на закона, обясни отново д-р Иванов.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  29585

  15

  Izalina

  06.01 2017 в 23:01

  Смятам, че имаме вопиюща нужда некой "активен потребител" да дигне на рогите майонезите, че не се издържа

  9014

  13

  Lilly Petrova

  06.01 2017 в 20:10

  Сега последно олеамидът растителен ли е или е синтетичен. Съмнявам се да е растителен, защото зехтинът е между 55-80% олеамид, а едва ли някой слага чист зехтин в евтината лютеница. По-скоро е някоя смазка от някоя машина и не мисля, че е толкова опасна. Все пак не й е мястото там. Въпроса е колко нишесте и от какъв произход съдържа въпросното бурканче. Ама отговора го знаем и едва ли е новина. Съветът ми към журналистите и читателите е да проверяват информацията, когато има непопулярни термини, че голям смях пада във фейсбук.

  12298

  12

  kamborev

  06.01 2017 в 13:52

  Не ми се мисли какви боклуци слагат в тези продукти!

  12455

  11

  merypoup

  06.01 2017 в 12:08

  Значи сега излиза, че не е важно дали определен продукт е тъпкан с химия и отрови, важно е само дали в него има или няма наркотик.

  8987

  10

  Георги Димитров

  06.01 2017 в 11:45

  Мангалски,по колко копейки на пост ти плащат? Тя и смазката не е токсична.Между органичен и неорганичен олеамид има разлика.Та , органичния е полезен , за разлика от индустриалния, какъвто има в лютениците. Между другото , слагат го за повишаване на апетита.Да ви е сладко.

  42249

  7

  Denis Rizanov

  06.01 2017 в 10:02

  http://www.mignews.info/tova-e-lyutenitsata-bakana-s-narkotik/

  42249

  6

  Denis Rizanov

  06.01 2017 в 09:57

  Не са "олинезите", а едни други. Произвеждат под собствена марка и под "ресторантска" такава в големи пластмасови кофи. "За професионалисти". Често може да ги видите в българските "олинклузив" хотели. 5кг кофа пюре, лютеница, кетчуп, конфитюри... "Промишлено производство".
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II