Отговорите на МОН на въпросите ни за масовата чистка на директори

Александра Маркарян 27 ноември 2015 в 10:32 18794 13

Във връзка с решението за масова смяна на училищни директори, съобщено им по средата на учебната година и публикацията на OFFNews "Зам.-министър в МОН започна чистка на училищни директори" изпратихме въпроси до Министерството на образованието и науката. След края на вчерашния работен ден МОН изпрати отговорите си.

Публикуваме ги без редакторска намеса.

Във връзка с некоректни и манипулативни твърдения във Ваша публикация за някаква „тайна чистка“ на директори на училища Ви отговаряме пунктуално на зададените от Вас въпроси:

С последното изменение на текста на чл. 328, ал. 1, т. 10 на Кодекса на труда от юли 2015 г., законодателят предостави правна възможност на работодателя да прекрати трудовия договор като отправи писмено предизвестие до работника или служителя при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст /чл.326, ал.2, едномесечно предизвестие/.

Всеки началник на РИО, който по силата на Закона за народната просвета е работодател и сключва и прекратява трудовите договори с директорите на общинските училища, действа в рамките на своята оперативна самостоятелност и може да прекрати трудов договор на директор на общинско училище, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Оперативната самостоятелност на началника на РИО при вземане на решения, касаещи трудови правоотношения с директори на общински училища, изключва всяка друга намеса от който и да е по-висшестоящ орган в административната йерархия в системата на народната просвета. След поправките в КТ от м. юли 2015 година, МОН е уведомил началниците на РИО за правните възможности да предлагат на директорите в пенсионна възраст да бъдат освободени.

1.На колко директори на училища (по области) е било връчено предизвестие за пенсиониране? 2. Бих искала да получа списък с училищата.

Към 01.09.2015 година директори в пенсионна възраст по области е следната:

Монтана – 1 / Професионална гимназия по селско стопанство „Марко Марков“ с. Георги Дамяново, обл. Монтана, пенсиониран по собствено желание и на негово място е назначен нов временно изпълняващ длъжността, до провеждането на конкурс, директор;

Кърджали – 1/ Професионална гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“, назначен един временно изпълняващ;

Ямбол – 3- /един пенсиониран по собствено желание и назначен временно изпълняващ и двама с предизвестие, но оставащи на заеманата длъжност/ Професионална гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето“- Ямбол, Професионална гимназия „Стефан Караджа“- Елхово, Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н.Й.Вапцаров“ -гр. Ямбол/;

Перник – 2 / Технологична професионална гимназия „Мария Кюри“ -Перник, Техническа професионална гимназия „Н.Й.Вапцаров“ - град Радомир/;

Силистра- 1/Професионална гимназия по производствена техника „Евлоги Георгиев“ - гр.Силистра/;

Видин – 1 /Професионална гимназия по селско стопанство „Г.М.Димитров“ - гр. Дунавци , обл. Видин/;

Враца – 1/ Професионална техническа гимназия „Н.Й. Вапцаров“ -гр.Враца/;

Стара Загора – 2 /Професионална гимназия по електротехника и технология „Г.С. Раковски“- гр.Стара Загора, и СОУ „Поп Минчо Кънчев“- гр. Стара Загора/;

София – 33 /ПГТХ „Карл фон Линде“, ОУ и ПТУ при ЗО Казичене, Логопедичен център, 159 ОУ, 74 СОУ, 34 ОУ, 72 ОУ, 21 СОУ, 20 ОУ, 109 ОУ, 11 ОУ, 93 СОУ, 61 ОУ, 88 СОУ, 122 ОУ, 7 СОУ, 53 ОУ, ПГИЧЕ „ Св.Методий“, НПГПТО, 94 СОУ, 17 СОУ, 97 СОУ, 73 СОУ , 137 ОУ, НФСГ, ПГ по туризъм - Банкя, 81 СОУ, 124 ОУ, 82 ОУ, 148 ОУ и 112 ОУ. Директорите на тези учебни заведения са навършили години и стаж за пенсия. На нито един от тях , все още, РИО -София не е връчил предизвестия или заповеди.

3. Чия е инициативата за това - на зам.-министър Ваня Кастрева или на министъра на образованието Тодор Танев?

Тук не става въпрос за инициатива, а за изпълнение на предписанията на КТ. Всеки началник на РИО, който по силата на Закона за народната просвета е работодател и сключва и прекратява трудовите договори с директорите на общинските училища, действа в рамките на своята оперативна самостоятелност и може да прекрати трудов договор на директор на общинско училище, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Оперативната самостоятелност на началника на РИО при вземане на решения, касаещи трудови правоотношения с директори на общински училища, изключва всяка друга намеса от който и да е по-висшестоящ орган в административната йерархия в системата на народната просвета.

4. Каква е причината за тези уволнения по средата на учебната година?

Тук е използван неточно глаголът „уволнявам“. Никой няма да бъде уволняван, а според предвидените в закона предписания, всеки след прослуженото време и достигане на определената възраст, ще отиде в заслужен отдих. Припомняме Ви, че сега, при пенсиониране директорите и учителите получават по 8 заплати обезщетение, а след промените от 08.2016 година ще получават по 10 заплати.

5. Има ли директори, които НЕ са навършили пенсионна възраст и ако да, защо и те са получили предизвестия?

В изброения списък с директори, няма нито един, който не е достигнал възраст и години за пенсия. Всички упоменати в списъка директори са с просрочено време за пенсия. В редица случаи даже има директори, просрочили срока за пенсиониране с над 3 години.

6. Каква е причината това решение да не бъде съобщено на обществеността чрез медиите?
Излизането в пенсия на различни категории трудещи се е рутинна практика, след навършването на възраст и натрупан стаж и не е необходимо за това да се тръби по медиите без изричното съгласие на пенсионираните служители.

7. Взети ли са предвид резултатите на училищата (напр. на учениците им на националните външни оценявания; при управлението на училището) или заповедите са връчени механично, на база ЕГН?

Явно визирате случая със 73 СОУ. Никой не оспорва добрите мениджърски и управленски качества на директорката на училището. Просто и тя, както редица свои колеги, попада в хипотезата на чл. 328, ал.1,т.10 на КТ /ДВ,бр. 54/2015 година/ в сила от 17.07.2015 г. Пак подчертаваме, че на нито един от директорите в София не е връчвано предизвестие или заповед за пенсиониране, а само са информирани, че това предстои. Това няма да стане, както вие твърдите, по средата на учебната година, въпреки че законодателят дава и такава възможност на работодателя, а след края на учебното време.

Накрая и ние, провокирани от некоректните внушения за корупционни практики, да попитаме на свой ред, дали подобни подхвърлени с лека ръка твърдения биха издържали доказване в съдебната зала?!?

РИО-София също изпрати възражение в защита на зам.-министър Ваня Кастрева:

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!