Зам.-министър в МОН започна чистка на училищни директори

Александра Маркарян 26 ноември 2015 в 10:01 43421 49

Ваня Кастрева

Снимка БГНЕС

Ваня Кастрева

Тихомълком Министерството на образованието започна чистка на училищни директори.

Претекстът е, че тези директори са навършили възраст за пенсиониране, което, всъщност, не е така за част от тях. По информация на OFFNews само в София предизвестие за пенсиониране преди дни, по средата на учебната година, са получили 40 директора. Това е било разпоредено от МОН на ръководителите на инспекторатите по образование, вече преименувани на регионални управления на образованието. 28-те управления са структури, подчинени на министъра на образованието.

Сред тях са и директори на едни от най-силните училища, не само в столицата, а и в цялата страна и това е видно не само по доброто им управление и чувствително подобрената материална база, а и по челните резултати на учениците им на националните външни оценявания и последващата реализация на тези млади хора.

Човекът, ръководещ държавната политика в средното образование в МОН, е зам.-министърът Ваня Кастрева. Преди да стане зам.-министър, тя беше началник на Регионалния инспекторат по образование в София. Кастрева е и човекът, който стои основно зад изработването и прокарването на спорните учебни планове, които намаляват наполовина часовете за изучаване на основния чужд език в езиковите гимназии след подготвителната година (VIII клас).

По информация на OFFNews именно Кастрева е в основата на решението за подмяна на директорите.

Едно от засегнатите училища в София е по-известното като "Втора немска" 73 СОУ "Владислав Граматик". През последните години 73-о, чийто директор е бил настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, е все по-често предпочитано от доскорошното училище №1 - 91 Немска езикова гимназия, заради впечатляващите си резултати и отличната си материална база.

Колективът на училището застана зад директорката си Стела Запрянова, получила предизвестие. Учителите са категорично против отстраняването й и вече са заявили позицията си в становище до МОН и до инспектората в София. Един от тях е написал и становище, зад което застават и останалите му колеги. Ето какво пише в него:

След недомислията и противоречията в новия закон за образованието отново сме свидетели на атака срещу българското училище. И пак по същия начин – тихомълком, на тъмно, без обсъждане, без аргументи.

Четиридесет директори на столични училища се уволняват по средата на учебната година поради навършване на пенсионна възраст. Защо е тази припряност? Кой и защо толкова бърза да оваканти местата на нашите директори? Каква ли „дълбока философия“ се крие зад това поредно безумие?

За щастие качествата на един директор са напълно и обективно измерими. Това е преди всичко равнището на подготовка, което училището дава на своите ученици. Това от своя страна се измерва с резултатите от зрелостните изпити, изпитите след седми клас, реализацията на зрелостниците, външните оценявания и постиженията на учениците в състезания, олимпиади и пр. Това е също така развитието и обогатяването на материалната база на училището. Това е работният климат и доверието между ученици, родители и учители...

По всички тези критерии 73 СОУ е не просто добро училище. То е в челните официални класации за София и страната . Това е едно от най-добрите български училища в момента и основна заслуга за това има неговият директор Стела Запрянова. Но очевидно доброто училище и добрият директор не са аргумент за хората, които стоят зад това решение. За тях няма значение, че един добър училищен директор се развива и изгражда с години и неговата успешна замяна изисква много внимателен и добре обмислен подход. Нима хората , управляващи сферата на образованието не знаят, че от години в системата зеят дупки поради липса на квалифицирани учители? Или те виждат пред министерството и инспекторатите да се вият опашки от подготвени, опитни и мотивирани кандидат-директори?

Нама да говоря за това колко грозен е самият жест от чисто човешката му страна – да бъдат тихомълком прогонени от училищата си директори, отдали на работата си труд, талант, нерви в продължение на години.
В този акт можем да открием всичко друго, но не и компетентност и действителна грижа за образованието и перспективите на конкретното училище.

Разбира се, като имаме предвид стила, с който се управлява образованието вече години наред, сигурни сме, че на никого там горе и през ум не му е минало да поиска и нашето учителско мнение...Та какво го вълнува учителя съдбата на неговото любимо училище...

OFFNews изпрати 8 въпроса до МОН чрез пресцентъра му тази сутрин. Питаме каква е причината за тези спешни смени на директори, по средата на учебната година, на фона на слуховете за предстоящо уволнение както на министъра на образованието Тодор Танев, така и на заместничката му заради провала на новите учебни планове. Информацията, която получихме, ни провокира да зададем и следния въпрос:

"Г-жо Кастрева, как ще коментирате сведенията, които имаме, включително от учители, че зад решението за уволнения на директори стои не професионален, а корупционен интерес? Получавали ли сте пари на ръка, за да уволните директор/и?"

МОН изпрати отговорите си след края на работното време на 27 ноември. Вижте ги ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!