Новите парашути за армията отиват на тестове за здравина

Юлиан Христов 23 януари 2015 в 17:14 6123 1

Новите парашути за армията отиват на тестове за здравина

Независима акредитирана лаборатория и лаборатория на Института по отбрана ще тестват здравината на новите парашути за армията.

Това съобщиха за OFFNews от Министерството на отбраната в отговор на запитване във връзка с поръчката за нови парашутни системи.

Сделката попадна в полезрението на военната прокуратура, която разследва висши военни, свързани с провеждането на конкурса. Обществената поръчка за близо 1.6 млн. лв. беше спечелена от българо-германското сдружение „Параплекс-Брюгеман“. В резултат е сключено рамково споразумение за пет години, като в този период германците се ангажират да доставят общо 156 комплекта парашутни системи с кръгъл купол и още 26 комплекта "Летящо крило". През декември 2014 година са доставени първите 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол и 6 броя парашути тип "Летящо крило" за 277 хил. евро, но експертна комисия отказа да приеме доставката. Мотивите на военните, с които отказват да приемат парашутите, са, че те не отговарят на изискванията.

От Министерството на отбраната поясняват, че предоставените от фирмата документи показват пълно съответствие на парашутите с кръгъл купол, като по някои от показателите дори превъзхождат изискванията. От ведомството обаче веднага уточняват, че приемната комисия е оспорила изискванията, касаещи диаметъра на купола, дължината на вървите на основния парашут и наличието на концентрични усилващи ленти.

Съмненията на приемната комисия са, че товароподемността на парашутите е по-малка от изискването за 180 кг. Също така съмнения има и за дължината на вървите и диаметъра на купола, което е важен елемент от техническите спецификации на парашута. 

От министерството са категорични, че парашутите няма да бъдат допуснати за ползване в армията, но е постигнато съгласието „Брюгеман ГМБХ & Ко. КГ“ да предприемат съответните действия, с цел доказване на съответствието на параметрите, към които са констатирани някакви отклонения".

За тази цел производителите се ангажирали да бъдат извършени изпитания за раздиране на подсилващите ленти по шевовете на парашута в независима акредитирана лаборатория и в лаборатория на Института по отбрана. Министерството е поискало също така фирмата да предостави образец на парашутната система 35Т - ST, за да бъдат измерени диаметърът на парашута и дължината на вървите.  

Резултатите от лабораторните измервания ще бъдат предоставени на комисия в министерството, а разходите по тестовете ще бъдат за сметка на фирмата производител. 

Още при обявяването на поръчката един от участниците в търга - фирмата "Ломини", пише сигнал до тогавашния военен министър Ангел Найденов за това, че предлаганите от германците парашути не отговарят на техническите изисквания.

Другият дисквалифициран в търга е фирмата "Калина Експрес 2000" ЕООД на бизнесмена Десислав Делев, който е и собственик на взривилия се цех за утилизиране на боеприпаси край Петолъчката. 

Прокуратурата вече започна разследване по случая. Обект на разследване са членовете на комисията, която е избрала победителя в поръчката. В момента се извършват разпити и се събират допълнително доказателства. От прокуратурата не уточняват как е стартирало разследването - по подаден сигнал или след самосезиране.

Докато бъде решен проблемът с поръчката, през март в армията трябва да бъдат доставени като дарение парашути от правителството на САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!