Висши офицери разследвани по сделката с парашутите

Юлиан Христов 22 януари 2015 в 18:54 4648 0

Висши офицери разследвани по сделката с парашутите

Военно-окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу военни заради сделката за новите парашути за армията.

Говорителят на прокуратурата Елин Алексов каза за OFFNews, че разследването се води за военно длъжностно престъпление и е образувано в края на 2014 година. В момента се извършват разпити и се събират допълнително доказателства. От прокуратурата не уточняват как е стартирало разследването - по подаден сигнал или след самосезиране. Алексов не уточни също дали става въпрос за разследване на корупция. 

Обществената поръчка за купуването на нови парашутни системи е обявена през 2013 година. През лятото на 2014 г. българо-германското дружество "Параплекс-Брюгеман" печели търга, след като дава най-изгодните условия. В резултат е сключено рамково споразумение за пет години, като в този период германците се ангажират да доставят общо 156 комплекта парашутни системи с кръгъл купол и още 26 комплекта "Летящо крило".

През декември 2014 година са доставени първите 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол и 6 броя парашути тип "Летящо крило" за 277 хил. евро. Преди да бъде приета доставката, военни правят оглед на продукцията, след което отказва да я приеме заради технически несъответствия. В резултат поръчката не е платена, а парашутите остават в склад на фирмата в гр. Баня, където тя е отворила цех за производство текстил. 

Основаната през 1936 г. германска фирма, специализирана в производството на парашутни системи, получава поръчката с подписа на зам. военния министър Неджми Али в правителството на Пламен Орешарски. По същото време армията получава като дарение парашути от американското правителство.

По информация на OFFNews в управата на българо-германското дружество участва Соня Неделчева, бивш изпълнителен директор на военното дружество "Интендантско обслужване" ЕАД. Ръководството ѝ беше освободено от военния министър Ангел Найденов, след стачка на работниците, които искаха да получат забавените си заплати.

В сряда се проведе среща с представители на германската компания "Брюгеман" с ръководството на Министерството на отбраната. На нея е взето решение независима фирма да направи проверка за съответствие на продукцията и да се произнесе за това годни ли са парашутите и могат ли да бъдат използвани от специалните части. Пред OFFNews Стефани Вилеке, внучка на основалият през 1936 година фирмата Карл-Хайнц Брюгеман, и Йорн Хервиг заявиха, че за първи път се сблъскват с подобен проблем. Парашутите им на практика се ползват от почти всички държави в НАТО, а и извън Алианса. Те предоставили необходимата документация за параметрите на парашутите още в хода на процедурата по провеждане на обществената поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !