Армията си поръча парашути, но не може да ги ползва

Юлиан Христов Последна промяна на 21 януари 2015 в 18:01 14589 15

В края на миналата година Министерството на отбраната е отказало да приеме и плати специално произведени за армията ни германски парашути. 

Поръчката е част от рамково споразумение за пет години с фирмата "Брюгеман", която е спечелила и получила обществената поръчка през лятото на 2014 година. Офертата на германците се оказва най-изгодна. По този начин от надпреварата изпадат две български фирми, които не са производители и предложили да купят търсените от МО парашути, след което да им ги продадат.

Цената, за която Брюгеман" се ангажира да произведе и достави 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол и 6 броя парашути тип "Летящо крило", е 277 хил. евро или приблизително 280 хил. лв. по-евтино от офертите на другите две фирми. Освен това според рамковото споразумение германците се ангажират да доставят общо 156 комплекта парашутни системи с кръгъл купол и още 26 комплекта "Летящо крило".

На 8 декември парашутите са доставени, но от МО отказват да ги приемат, тъй като не отговарят на спецификациите. Поръчката не е платена, а парашутите стоят в склад на фирмата в гр. Баня, където германците вече са открили свой цех. Намерението им е до няколко месеца да стартират производството на парашутни системи на родна територия. 

В резултат на отказа на МО двама представители на фирмата - Стефани Вилеке, внучка на основалият през 1936 година фирмата Карл-Хайнц Брюгеман, и Йорн Хервиг идват специално в България и се срещат с представители на министерството. В резултат получили уверение за това, че държавата има намерение да продължи на струдничеството си с тях. За да бъдат изгладени разминаванията обаче независима фирма ще трябва да провери дали произведените парашути отговарят на спецификациите на направената поръчка, а разноските ще бъдат за сметка на производителите. 

Пред OFFNews Вилеке и Хервиг заявиха, че за първи път се сблъскват с подобен проблем. Парашутите им на практика се ползват от почти всички държави в НАТО, а и извън Алианса. Те предоставили необходимата документация за параметрите на парашутите още в хода на процедурата по провеждане на обществената поръчка.

Корупция или некомпетентност е причината - двамата отказват коментират. Факт е обче, че намеренията им да инвестират у нас не са свързани с тази поръчка. В Баня вече работи цех с около 60 души, които произвеждат специализиран армейски текстил. Други 10 души вече започват курс на обучение в Германия за производството на парашути. Преди цехът у нас да заработи, той ще трябва да произведе няколко мостри, които след това да получат одобрение от централата на компанията. Едва тогава ще се смята, че цехът е готов да произвежда парашути, обясниха пред OFFNews германските инвеститори. 

Те са категорични, че този случай няма да повлияе на намеренията им да работят в България. При неблагоприятен за тях развой на събитията са готови да търсят правата си в съда.

От Министерството на отбраната обясниха за OFFNews, че са запознати с въпроса. До петък от ведомството се ангажираха да отговорят на въпросите с какви мотиви е отказано приемането на парашутите и какво е в момента състоянието на системите, които военните ни ползват.

Заради плачевното състояние на старите руски парашути, десантчиците ни бяха принудени да намалят драстично скоковете през 2013 година, тъй като те представляваха реална опасност за живота им. В момента в армията се ползват американски парашути, дарение от правителството на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 11:05

26 най-обикновени + 6 летящо крило =32 парашута.

277 хил.евра делено на 32 парашута прави по 8700 евро на парашут.Това са 17 хиляди лева.
Можете да питате -Ани Стаменова и Ангел Стаменов от АК Монтана или Ицо Киликчиев и Драго Драганов от Skidive Sofia да ви сметнат колко струва най-хубавия парашут,с най-хубавата раница с всички екстри,най-модерния уред към нея и един хубав запасен.Тогава се замислете,а каква ли ще е цената ако поръчам 32 с тенденция да станат 100.
Очевидно е че няма корупция нали?!Голем бюджет трябва да има тази армия да пълни гушите на този и онзи.

22.01 2015 в 23:34

ИЦО:

интересен коментар, да нямаш вътрешна информация? На мене ми звучи странно фирмата с най-ниската цена да е плащала на генерали и пр., не мислиш ли?? Обикновено май плаща фирмата с най-високата цена след дисквалификацията на всички други по "обективни" причини :)

22.01 2015 в 17:46

Емо, не знам дали шием парашути, но знам, че произвеждаме необходимите компоненти за....всъщност повечето от тях, с изключение на въжетата(паракорд) - поне в този клас въжета май нямаме производство, за което аз да знам.
Обаче, парашутна коприна и полиамидни тъкани се произвеждат в България, произвеждат се също и конци с необходимите характеристики...не ми се навлиза в технически подробности, но често работя с такива материали и затова знам, че ги има.

22.01 2015 в 10:04

Ех веднага оффнюз да каже, лошите и корумпирани българи и чистите и невинни немци.. Ай бегай бе ама от некадърна журналя. Мажи с вазелин и разтваря за чуждия ... интерес.

22.01 2015 в 07:32

Що за лъжи? Нито една членка на НАТО не ползва Брюгеман. Една само ми покажете! Германците скачат с Паратек и Еър бори, те не си купуват тея боклуци, че защо ние? Фирмата представител е излъгала в документите предхождащи търга, осен това комисията от МО не си е свършила работата, да провери дали всички участници в търга отговарят на изискванията, демек някой генерал е взел пари под масата от Деси Дебелия, дето му гръмнаха складовете в Сливен и загинаха хора и който стои зад всичко това и е представител с поставена фирма на Бругеман.

22.01 2015 в 03:08

до:off

Най-вероятно си прав.И аз съм 99% сигурен , че се върти някаква схема но все пак елементарната тактичност изисква ответната страна да даде становище....още повече ,че офф-а са се нагърбили със случая и той няма да се потули.

Иво,това е интересна информация!Не знаех , че шием парашути.Можеш ли да дадеш повече подробности?

22.01 2015 в 02:46

Само Путин е виновен!

22.01 2015 в 02:21

Ко ??!! В България се произвеждат всички необходими компоненти за един парашут и се изнасят в чужбина на ишлеме !! Ние не само, че поръчваме чуждо производство, но и отказваме такова ... независимо, колко добра е офертата ?!?
Не е за вярване ! - но май е време да свикна с малоумието на някои хора.

22.01 2015 в 00:35

EMO 10 години си въвеждам къщата в експлоатация. За съжаление нашата администрация срам няма. Както виждаме и съд няма. Кой знае каква издънка е станала швабите да вземат поръчката. Някой в МО газ пикае, че е отървал парата. Сигурно си прав че някъде може да се намери формална грешка. Дето се вика, може опаковането да не ги кефи. Лошото е че парашутите може да са в ред и десантчици да имаме, но няма да скачат, щото някой в Момента иска ново бмв

21.01 2015 в 22:03

Че в армията има корупция е ясно и на децата НО мисля,че е редно да изчакаме отговора на МО. Колкото и странно да им звучи на някои хора , нормативите в БА са по-високи от тези на НАТО(това още от времената на Варшавския договор)!Дали се спазват е отделен въпрос(естествено , че не се спазват особено по отношение на личния състав).Например в БА е НЕвъзможно да си парашутист ако имаш проблеми със зрението(ако носиш очила) докато в американската армия не е пречка.

Ако нещата опираха просто до корупция нямаше да го има това:

"За да бъдат изгладени разминаванията обаче независима фирма ще трябва да провери дали произведените парашути отговарят на спецификациите на направената поръчка, а разноските ще бъдат за сметка на производителите."

и също така изобщо нямаше да бъде подписан договор с германците.