Новият министър взел скандален проект за 450 хил. лева от научния фонд

Александра Маркарян 18 февруари 2013 в 09:31 10536 9

Стефан Воденичаров СНИМКА: БГНЕС
Стефан Воденичаров СНИМКА: БГНЕС

Новият министър на образованието акад. Стефан Воденичаров се оказа ръководител на скандален проекти от фонд "Научни изследвания".

Проектът е за 450 000 лева и е от 2008 г. 

По него са взети неправомерно 108 750 лева - 83 750 от тях отишли за възнаграждения на екипа, ръководен от акад. Воденичаров, останалите 25 000 - от Академията на МВР, с която е сключен договор, но няма доказателства, че парите са изразходвани за изпълнение на проекта.

Нарушенията са установени от Агенцията за държавна финансова инспекция, има санкции за двамата управители по време на изпълнение на проекта. И един лев от неправомерно взетите държавни пари не са върнати. Няма и изгледи това да се случи.

Най-шокиращи са 2 нарушения. Според правилата на Фонда, най-много 35% от проекта може да са за заплати. Въпреки тях управителят на фонда е подписал договор, в който над 65% от парите са предвидени за възнаграждения. Второто нарушение е, че на практика са дадени пари без детайлно разписан бюджет. По думите на координатора на проекта Кирил Стойчев, "акад. Воденичаров не е получил пари по този договор. В него не е записано кой колко получава, а само общата сума".

Договорът

Проектът е на Института по металознание при БАН, чийто директор по това време е акад. Воденичаров. Сключен е на 19 декември 2008 г. Подпис под него слага тогавашният управител на фонда проф. Анастас Герджиков (бивш зам.-министър на образованието).

Воденичаров е ръководител на един от двата модула по проекта - "Изграждане на център за антитерористични интелигентни системи". (Другият модул е "Изследване на наномодифицирани сплави и тяхното приложение при леене".).

Първоначалната стойност за модула е 600 000 лева. (През 2010 г. с анекс сумата е свалена на 450 000.) За разпределянето на тези пари има строги изисквания - не повече от 35% могат да отидат за възнаграждения на екипа.

Това изискване, записано в Правилника на фонд "Научни изследвания", е погазено още със сключването на договора. В частта му за разпределянето на бюджета (тогава 600 000 лв.) за възнаграждения са разписани 66.25%. Явно това не е направило впечатление на никого, защото договорът е парафиран.

През 2010 г. общата сума се намалява на 450 000 лева. (По това време управител на фонда вече е проф. Емил Хорозов.) Процентът за възнаграждения остава над допустимия - приблизително 53.6%. В цифри платените пари по проекта са 241 250 при допустими (35%) - 157 500. Неправомерно взети са 83 750 лева.

Отчетът на изпълнението на бюджета е заверен от комисия от фонда без корекции.

Странно е как проектът е одобрен и по друга причина - проектът на Воденичаров получава 61.25 точки от двете чужди рецензии. Минималният праг за одобряване на проект, съгласно приетите от изпълнителния съвет (ИС) на фонда правила, е 83 т., констатират от АДФИ. От ИС на фонда не дават обяснение за решението си да класират проект с толкова нисък резултат при положение, че в конкурсната сесия е имало проекти с по-високи оценки.

Инспекторите констатират и друго необичайно нещо: "Целта на проекта не е конкретизирана в подаденото проектно предложение".

Санкция

Неправомерно взетите 83 750 лв. от екипа и 25-те хил. недоказано как изхарчени левове от Академията на МВР трябва да се върнат, постановява АДФИ при проверката. Фондът трябва да ги изиска от ръководителя на проекта и от Академията и да ги върне в държавния бюджет. АДФИ налага и два акта - на проф. Герджиков и на проф. Хорозов. Изпълнението на бюджета по проекта е заверено от комисия във фонда и отговорността е колективна, с други думи - ничия, става ясно от доклада.

 

Реакции

OFFNews поиска коментар по скандалния проект от министър Воденичаров, от координатора на проекта Кирил Стойчев и от управителя на фонда, сключил договора, проф. Анастас Герджиков.

Ето отговора от министъра, получен чрез пресцентъра на МОМН:

"Неправомерно надвзети суми по договора няма. Договорът е изпълнен в съответствие с изискванията, които са залегнали в него. Тези изисквания и този договор са подписани от оторизираните ръководители на Фoнд „Научни изследвания”, професор Анастас Герджиков (основния договор) и професор Емил Хорозов (анекса към договора за втория етап). Договорът е изпълнен в строго съответствие с чл. 30.  (1) от Закона за насърчаване на научните изследвания - „Получените средства се отчитат при условия и по ред, посочени в договора.

...

В договора никъде не е записано ограничение за възнаграждения да се отделят само 35% от неговата стойност.

...

Не могат да бъдат възстановени тези средства на Фонда, защото липсва каквото и да е правно основание за това.".

Попитахме също колко пари е взел по проекта академик Воденичаров. "Академик Воденичаров не е получавал средства по този договор", гласи отговорът на МОМН.

"Акад. Воденичаров не е получил пари по този договор. В него не е записано кой колко получава, а само общата сума", заяви пред OFFNews координаторът на проекта Кирил Стойчев.

Относно неспазването на прага от 35% Стойчев заяви, че нито един от двамата управители Герджиков и Хорозов не били казали за ограничението на екипа, а от екипа не знаели какво пише в правилника.

"Правилникът не е част от договора. В договора никъде не е записано такова ограничение. За това питайте отговорните длъжностни лица във фонда", заяви Стойчев.

Той обяви, че от АДФИ не са поискали писмено документи, които да докажат, че дадените на Академията на МВР 25 хил. са разходвани целесъобразно и определи констатацията им като "нелепа" и "несериозна".

По повод изискването за възстановяване на парите, коментарът му беше: "Който иска, да ни съди. Но ще загуби".

Потърсен за коментар, проф. Герджиков не успя да си спомни за кой от всички проекти, които е разписал като управител, става дума. Устни разговори за ограничението от 35% не били водени, но това било записано в правилника. "Имам няколко акта. Обжалвам всичките. Спечелил съм делата за два от тях. Актовете са на стойност между 300 и 500 лева", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!