Нов абсурд: Обмислят как да застроят "Бедечка" въпреки референдума

OFFNews 29 юни 2017 в 16:05 8395 3

Въпреки че огромната част от гласувалите в старозагорския референдум поискаха "Бедечка" да си остане парк, сега е в ход "прецизиране на границите на запазване на живописната местност, а замисълът е строителството да бъде разрешено в най-южната част на зелената площ. Това алармират екоактивистите от "Запазете Бедечка.

Според тях в този район има сериозен инвеститорски интерес на големи компании, който се опитва да преначертае границите на парка. Проблем има и в северната част на "Бедечка", където апетитите са да се появят още четири кооперации преди предстоящия пълен край на строителството. 

Паркът отново стана част от обсъжданията на експертния съвет по устройство на територията в Стара Загора. Продължението на сагата е меко казано странно. Проверка на групата „Запазете Бедечка“ показа, че поне трима от участниците в Обществения експертен съвет за устройство на територията дори не знаят за съществуването на точка от дневния ред за „Бедечка“ в иначе рутинното заседание. Това обаче не е попречило да се появи протокол, който позволява застрояване на южната част на зелената площ в парк „Бедечка“.

Във въпросния протокол пише, че където не преобладават дървета, трябва да остане в сила плана за застрояване, който действаше досега. Така близо една трета от парк "Бедечка" би могла да се застрои – макар че близо 20 хиляди души току-що гласуваха паркът да се запази с ясни граници. Границите дори фигурираха във въпроса на референдума.

Става дума за свободните терени и стадиона в най-южната част на парка. В част от тях действително няма гъсто залесяване, но това са идеални терени за спорт и атракции, както и за свободни затревени пространства в рамките на парка.

Според данните, с които „Запазете Бедечка“ разполага, стадионът е предимно собственост на Недялко Недялков, доскорошен депутат и доскорошен председател на Общинския съвет на града. Подписът му явно стои дори под решения, свързани с „Бедечка“, но за вече година комисията за конфликт на интереси така и не съумява да излезе със заключение.

Бърза справка в имотната декларация на Недялков показва дори цените на придобиване на имотите в „Бедечка“.

Това обаче не пречи той наскоро да каже, че няма земи в парка.

С ключов парцел в зелената площ явно разполага и „Лидъл“.

Парцелът е на място, в което има доста катротекирани дървета и е на практика последната възможна зелена връзка между парк „Зеления клин“ и парковете „Бедечка“ и „Загорка“. Точно през този парцел преминава и диагоналната пешеходна връзка на квартал „Самара“ със сърцевината на града.

Терен в района имат и компании с имена като „Сентрал парк Загоре“, „Феърплей“, както и поредица частни лица.
По този повод защитниците на Бедечка започват изпращане на писма до собствениците на подобни парцели в целия парк, с които да помолят крупните компании да намерят начин да запазят парцелите си зелени и част от парка – било с преговори, било с дарения или замени.

Наскоро кметът Тодоров заяви, че собствениците на терени в Бедечка ще получат достойна замяна и паркът ще се запази. Защитниците на парка настояват за еднакъв подход към малки и големи собственици.

Именно големите компании са и онези, които сравнително по-лесно ще могат да се преосмислят намеренията си към даден парцел.

Според проекта за спасяване на парка въпросните терени в южната част са предвидени за парк и за спорт и атракции, а не за застрояване. Проектът за запазване на целия парк Бедечка бе изработен от урбанисти, след като Общинският съвет в Стара Загора почти единодушно гласува предложението на Живко Тодоров за максимално запазване на зелената площ.

Още не е ясно кое е накарало т.нар. експертен съвет да се опита отново да ревизира този план. „Експертите", чието мнение по закон е само консултативно, правят това за втори път в рамките на два месеца. Предният път се позоваха на наличието на вече построени сгради в южната част на парка. Бърза справка в кадастъра (виж снимката) обаче покзва, че само половината от тези сгради фигурират. На следващата илюстрация ясно се вижда, че освен червените петна (отразените сгради), има поне още толкова застроени площи.

Незнайно как обаче експертният съвет се опита със становище да ревизира служебно решението на общинския съвет и кмета, подкрепено и с референдум. Докато се очакват отговорите на тези въпроси, защитниците на Бедечка подготвят нови протестни действия, включително и съдебни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12221

2

bls

29.06 2017 в 17:03

"Въпреки че огромната част от гласувалите в старозагорския референдум поискаха "Бедечка" да си остане парк, сега е в ход "прецизиране на границите на запазване на живописната местност, а замисълът е строителството да бъде разрешено в най-южната част на зелената площ. Това алармират екоактивистите от "Запазете Бедечка."

Абре, в тоя референдум не гласуваха ли има-няма 10% - т.е един блок в люлин? Колко да е огромна тая огромна част ..

42249

1

Denis Rizanov

29.06 2017 в 16:18

лидл - добрите европейски практики в корумпирането.