Стара Загора иска Бедечка да остане парк с под 20% избирателна активност на референдума

OFFNews 18 юни 2017 в 20:53 10066 2

При избирателна активност под 20% приключи референдумът в Стара Загора, който попита гражданите дали искат паркът Бедечка да остане такъв или в него да може да се строи.

Според организацията "Да запазим парк Бедечка" средно 80% от гласувалите са поискали паркът да остане и в него да не се строи. Около 20% от гласувалите старозагорци пък искат там да се строи.

Според местните власти гласувалите са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42 %

В някои от секциите отговорът "Да" е минал и 90%, казват още от организацията. Активността е близка в града до тази на референдума за Белене. 

Въпросът, на който отговаряха старозагорци, беше: 

„Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. „Хан Тервел“, от запад - ул. „Иван Вазов“, от север алеята към предприятие Труд и от юг - ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

За да е валиден днешният референдум, трябваше да гласуват най-малко 40% от избирателите - тоест поне 60 000 души.

За да влезе в сила решението („ДА” или „НЕ”), за него трябва да дадат гласа си над 50 на сто от участвалите в референдума.

Утре избирателната комисия ще обяви официалните резултати, както и се очаква официална реакция от местните власти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

19.06 2017 в 12:16

А защо е формулиран така въпроса? Може хората да искат да бъдат отчуждени имотите, но без да се обезщетяват за пореден път собствениците. По колко пъти ще им се плаща на реститутите, "репресирани" от всички политически режими?