Няма природни бедствия, има човешка немарливост, смята директорът на НИМХ

ОFFNews 08 септември 2014 в 13:48 2514 2

Снимка akademika.bg

доц. Георги Корчев

"Няма природни бедствия, има човешка немарливост", това е заяви във Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) доц. Георги Корчев, пише "Дарик", цитирайки БТА.

Директорът на института е участвал в международна конференция, на която са присъствали около 160 учени от над 20 държави. Форумът е бил посветен на хармонизацията на дисперсионните модели, които позволяват да се прогнозира качеството на въздуха в различни точки.

Доц. Корчев е посочил, че в страната се очакват още обилни валежи, но за да не се стига до катастрофи, трябва да се вземат превантивни мерки - да се почистят деретата и да се обърне внимание на състоянията на коритата на реките и на язовирите.

Никола Милошев, който е член-кореспондент и зам.-председател на БАН, е уверил, че учените работят активно, за да прогнозират количеството дъжд, което се очаква да падне, но е допълнил, че и администрацията трябва да вземе съответните мерки, за да не се допускат отново човешки и материални загуби.

Освен за мерките за количествата дъжд, специалистите са призовали да се обърне внимание и на замърсяването на въздуха.

Инж. Ваня Григорова, която е директор на Изпълнителна агенция по околната среда, е заявила, че мерки за намаляването на замърсяването на въздуха трябва да вземат общините, като според нея основните проблеми са заради употребата на твърдо гориво за отопление, лошото състояние на пътищата, липсата на контрол върху строителните обекти, които масово не спазват правилата.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!