Преди потопа в Мизия 35 язовира във Врачанско били препълнени

OFFNews 26 август 2014 в 15:29 4383 2

Наводнението в Мизия

Снимка Булфото/Стоян Стоянов

Едва 35 от общо 39-те язовира в област Враца не са преливали в периода на обилните дъждове през юли и август. Това е констатирала проверката на прокуратурата, която образува разследване заради потопа в Мизия. 

Районната прокуратура в Оряхово се самосезира на 4 август и образува преписка за събиране на данни за причините за наводнението. Ден по-късно е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това причиняване на наводнение по непредпазливост, като по този начин е причинил смърт и материални щети. 

От проверката става ясно, че в края на месец юли и началото на месец август 2014 г., само 4 язовира - „Рогозен 2“, яз.“Лековит кладенец“, яз.“Руменя“ и яз.“Под кръста“, не са преливали. Всички останали 35 водоеми са преливали през преливниците си, а 12 от тях са преливали и през короните си - най-високите части от тях.

Частично прекъсване на стените е установено на яз.“Стубеля“ и яз.“Церов дол“ в землището на с. Борован. Водните количества от посочените водоеми са се оттекли в яз.“Братковец“, който е без констатирани технически нарушения, обобщават от прокуратурата.

На 21 август е извършен оглед на коритото на р. Скът в Мизия, като разследващите на места установили, че те не били почистени - в тях имало храсти и дървета. 

Отделно от това е установено, че валежите, паднали във водосбора на р. Скът на териториите на Враца, Бяла Слатина, Хайредин и Борован само на 1 и 2 август са паднали валежи между 2 и 3 пъти над месечната норма.

Въпреки събраните до момента данни от прокуратурата съобщават, че не са установили причината за наводнението. 

"Причините за бедствието биха могли да се изведат едва след събиране на посочените писмени и гласни доказателства и тяхното съпоставяне, а именно – количества валежи, релеф на водосбора на р.Скът, техническото състояние и стопанисването на язовирите по нейното поречие, състоянието на речното корито и др.", уточняват от държавното обвинение. 

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с участието на хабилитирани вещи лица от БАН, УАСГ и други институции. Тяхното заключение ще се основава на събраните в хода на разследването доказателства, като само след извършване на това експертно заключение ще може да се посочат с категоричност причините, довели до наводнението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!