Продължава разчистването на "Аспарухово" и Добрич

OFFNews 29 юни 2014 в 20:09 3057 0

Трети ден 50 военнослужащи от Сухопътни войски разчистват Добрич със специализирана техника.

Откритите вчера два пункта на Българския червен кръст за раздаване на помощи днес ще бъдат заредени и утре отново ще работят. До момента в Добрич са описани 60 имота, най-тежко пострадали от пороя. 16 сгради са напълно разрушени, 27 най-вероятно ще бъдат съборени, 18 подлежат на укрепване. Шест комисии продължават с огледите и описването на щетите. 80 доброволци са включиха досега в помощ на града.

Водата в града все още не е годна за пиене.

Продължава извеждането на хора от пострадалите райони в „Аспарухово”. Досега домовете си са напуснали около 1000 души. Най-често хората избират да останат при близки и роднини - поне в първите дни докато се съвземат от шока. Други - досега близо 100 семейства, взимат 500-те лева месечна помощ за квартира под наем. А третата, съвсем малобройна група, се възползва от общинските бази. В едно от общежитията днес имаше около 20 свободни места.

Желаещите да идат обаче са малко. Едно от семействата, които вчера трябваше спешно да напуснe дома си, от днес е настанено в бунгало. Досега общината е осигурила подслон за 160 души - в почивни бази и общежития.

Събраната сума в помощ на пострадалите във Варна и Добрич достигна над 900 000 лева. 696 317 са получените SMS-и, а по банковата сметка до момента са постъпили 212 076 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!