Наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа при Гешев

OFFNews Последна промяна на 16 август 2021 в 14:27 17543 5

Свободна Европа публикува разказ за кариерното развитие на един от биячите в нощта на 10 юли 2020 г. Миналия петък благодарение на служебния МВР министър Бойко Рашков и на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие срещу протестите срещу Борисов и Гешев, оглавявана от адв. Николай Хаджигенов, обществено достояние стана скандален запис от една от охранителните камери на Министерски съвет. На нея се вижда как хора в полицейски униформи бият, ритат, унижават и издевателстват над младежи, които са се включили в протеста срещу властта.

Ето и текста на статията на Борис Митов и Полина Паунова:

Кои са тези полицаи? Те нямат ли деца? Как е възможно да риташ и биеш с палка окован човек? Що за полицай е този, който снима разголена гръд на момиче с белезници? Това са само част от въпросите, които стотици хора задават в социалните мрежи, след като в петък бяха публикувани записи от полицейско насилие срещу протестиращи на 10 юли 2020 г.

Кадрите, записани от охранителна камера на Министерския съвет (МС), не бяха публично известни до момента. Миналата година в социалните мрежи и медиите се появяваха само клипове, заснети от протестиращи и журналисти. Те станаха повод за множество сигнали за полицейско насилие, заради които беше образувана вътрешна проверка в МВР.

Тя приключи със заключение, че само четирима служители на столичната полиция са превишили правата си по време на протестите с искане за оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Имената им обаче не бяха оповестени, а поради липса на каквото и да е информация по темата случаят полека-лека заглъхна.

През последните дни обаче стана ясно, че и клипът, и имената на заснетите в него полицаи, са станали известни на МВР и прокуратурата още миналата година. Преди ден разследващите дори обявиха, че са повдигнали обвинения за полицейско насилие на четирима униформени, но отново не разкриха имената им.

Оказва се, че въпреки уличаващите кадри и последвалото дисциплинарно наказание, най-тежко санкционираният след 10 юли 2020 г. полицай успешно е сменил работата си и вече работи в... Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Това се е случило докато прокуратурата продължава да разследва полицейското насилие от 10 юли 2020 г.

Става въпрос за Андон Андонов, който по време на миналогодишните протести заема на ръководна позиция в звеното за борба с безредиците към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

От пресцентъра на прокуратурата потвърдиха пред Свободна Европа тази информация с уточнението, че към момента, когато е постъпил на работа, е отговарял на "всички законови изисквания за заемане на длъжността". Оттам допълниха още, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.

Действията на Андонов пред МС

На кадрите, разпространени преди дни, се вижда как Андонов бие с палка първите задържани, които колегите му влачат зад колоната на Министерския съвет. Впоследствие на няколко пъти е заснет да се доближава до различни полицаи и да им казва нещо отблизо. Най-вероятно става въпрос за даване на разпореждания, тъй като той е най-висшият служител на МВР сред заснетите в записа.

Преместването на Андонов в Бюрото за защита беше потвърдено пред Свободна Европа от два независими един от друг източника. Заради обществения интерес по темата потърсихме и служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който потвърди, че въпросният полицай вече не работи в МВР.

"От началото на 2021 г. Андон Андонов работи в Бюрото за защита на свидетели", каза Рашков пред Свободна Европа.

От думите му стана ясно, че именно Андонов е най-тежко наказаният за превишаване на полицейски правомощия по време на миналогодишните протести.

Бюрото за защита към главния прокурор е описвано от различни медийни публикации като "лична преторианска гвардия" на Иван Гешев. Служителите в него не са публично известни, а за всичко случващо се там прокуратурата не дава отчет.

Към 10 юли 2020 г. Андонов е началник на сектор в отдел "Специализирани полицейски сили" към СДВР. Този отдел се използва за охрана на масови мероприятия като футболни мачове и протести, например. Служителите му са тренирани специално за справяне с безредици.

Като началник на сектор Андонов се явява пряк ръководител на една смяна от служители на "Специализирани полицейски сили", която в момента е на терен. Това не означава, че той е отговарял за цялата охрана на протеста на 10 юли 2020 г., но е разпореждал конкретни действия на преките му подчинени, част от които са заснети и в показания в парламента клип.

Дисциплинарните наказания в МВР

Вероятно това е и причината той да получи най-тежкото наказание след края на миналогодишната вътрешна проверка в МВР на данните за полицейско насилие по време на протестите.

Свободна Европа отправи запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) колко и какви са всички наложени наказания по този повод, както и какви данни са били предадени след това на прокуратурата. От отговора на СДВР става ясно, че един полицай е санкциониран със забрана за повишаване за срок от две години, негов колега е получил същото наказание, но за срок от една година, а останалите двама – само порицания. От полицията обаче така и не съобщиха техните имена.

В неделя "Сега" публикува данни за водено от един от наказаните полицаи неуспешно дело срещу наложеното му административно наказание.

Става дума за именно за Андон Андонов, който е получил най-тежкото наказание от четиримата. От доказателствата по делото става ясно не само, че прокуратурата е била запозната с показания в петък запис още миналата година, но и че е разполагала с имената на заснетите в него полицаи. В публичните материали от делото те са посочени само с инициали – комисар М.С., главен инспектор А.А., младши инспектори Д.Д. и А.А., младши експерт И.Ф., младши инспектор В.Г., и младши инспектор С.С.

Въпреки че прокуратурата е разполагала още преди година с кадрите, запечатали полицейско насилие зад колоните на Министерския съвет, както и с установените самоличности на провинилите се полицаи, допреди ден тя не беше обявявала никакъв напредък в разследването на тези данни.

Два дни след показването на кадрите в парламента обаче, Софийската районна прокуратура изненадващо съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима полицаи за нанасяне на леки телесни повреди на протестиращи през миналото лято. Засега оттам обаче не уточняват дали четиримата обвиняеми са същите четирима униформени, които бяха наказани дисциплинарно от МВР.

По тази причина Свободна Европа отправи два въпроса до пресцентъра на държавното обвинение и до говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Попитахме дали е вярно, че Андон Андонов е започнал работа в Бюрото за защита към Иван Гешев, както и дали той е сред четиримата обвиняеми за полицейско насилие.

"Към момента на преназначаването на А.А. в Бюрото по защита, той е отговарял на всички законови изисквания за заемане на длъжността. След привличането му в качеството му на обвиняем по посоченото в запитването Ви досъдебно производство, служителят е отстранен от длъжност в Бюрото по защита", отговориха от пресцентъра на държавното обвинение.

В отговора се посочва още, че "прокуратурата многократно е показвала, че спазва закона и действа безкомпромисно спрямо лица, привлечени в качеството им на обвиняеми, включително и по отношение на магистрати или служители на ПРБ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

977

5

astigabe

17.08 2021 в 11:00

А защо не кажат нещо за нападенията на "'протестиращите"' срещу полицаите с жълтите павета, запалена слама, лютиви спрейове и т.н.

1000

4

Goiko Gorisov

17.08 2021 в 01:29

Помня как Иван Гешев продаваше пъзели и гъби за миене на чинии в 86. Неведнъж съм си купувал пъзел за левче от него, а той слизаше на кръстовището на Ботев и Сливница, за да си купи от книжарницата Кале.
Веднъж го срещнах да лежи напикан на тротоара до Цорко в Надежда, нареждайки в несвяст, че е инструмент на Господ.
Човекът отпреди не си е добре, недейте да му се подигравате.

1000

3

хr4

17.08 2021 в 00:02

"Мы своих не бросаем..."
А, каскет?

10834

2

случайно прочетох

16.08 2021 в 22:27

Гешев е жалък, но безкомпромисно тъп и последователен....

1000

1

L_SD

16.08 2021 в 19:53

Най-важният въпрос - когато въпросният бияч АА е бил назначен на работа в Бюрото на Гешев очевидно е било известно, че той е един от биячите. Това ли означава "той е отговарял на всички законови изисквания за заемане на длъжността "
Този въпрос и отговорът по него дават цялата картинка защо Гешев не иска да ходи в НС - защото ще трябва да отговори и на него !!!