Най-мащабният анализ показа: Наркополитиката в България е провал

Николаос Цитиридис 13 декември 2017 в 15:40 15904 3

Какви са резултатите от т.нар. "война срещу наркотиците", която се води у нас? Колко дилъри са зад решетките, изчезват ли наркотиците от улиците ни? Отговор на тези и много други въпроси дава първото по рода си мащабно излседване на наркополитиката у нас, в което са анализирани 16 хил. съдебни дела за притежание, разпространение и трафик на вещества от забранителните списъци в периода 2009-2016 г.

Зад проучването стоят движение "Промена", Българското либертарианско общество и Liberty 420. На пресконференция днес в БТА бе представен и самият проект.

Справя ли се МВР с дилърите?

Краткият отговор е по скоро не. От всички изследвани дела едва 17,3% са за разпространение. Тези за организирана престъпна група са пренебрежителните 1.13%.

Основният брой производства са приключили, като деянията са били квалифицирани като „маловажен случай“ по смисъла на закона – 37%, а за простото държане без разпространение остават 39,18% или едва около 1/3 от случаите. Останалите 5,39% са прекратени, защото нарушителите са непълнолетни лица.

Това означава, че в поне 4 от всеки 5 случая на заловени със забранени вещества, става дума не са разпространители, а държатели и ползватели на несъществени количества.

Заловени количества до 50 гр. (без маловажните случаи)


От графиката се вижда, че най-често заловените количества са под 5 грама.

В рамките на изследвания период средно по 1000 маловажни дела на година са задръстили още повече съдебната система, натоварили са допълнително бюджета на МВР и са създали още работа на служителите на реда, които не могат да се фокусират върху по-сериозни престъпления, като например убийствата и кражбите, с които полицията не се справя толкова успешно. Резултатите от анализа на сегашния модел показват, че МВР се отдалечава значително от поставената му от законодателя и обществото задача да преследва дилърите.

Според статистиката най-често клиенти на Темида стават държатели на малки количества забранени вещества. В 72% от случаите става дума за канабис.

Демографският профил на осъдените и санкционираните заради престъпления, свързани с наркотици - 91% мъже, 64% са от 18 до 30-годишна възраст, а 82% са трудово заети или учащи.

Според данните на МВР за изследвания период са установени 428 375 нарушители на Наказателния кодекс. Сред тях едва 3699 са тези, извършили престъплението под наркотична възбуда.

Подобно съотношение наблюдаваме и при ПТП-та с жертви и ранени. За целия изследван период (2009-2016 г.) МВР посочва едва 3 жертви на пътя, причинени от водачи под влияние на наркотици. Числото при употребилите алкохол е 162.

Обобщено данните сочат, че огромна част от потърпевшите от сегашния модел на преследване и криминализиране на наркотиците са: работещи мъже до 30 години, които притежават малки количества канабис и това е единственото им престъпление.

Освен престъпленията и осъдените, от Промена и БЛО са анализирали и потентността на наркотиците през годините.

Според техния анализ от 2009-та до 2016-та година заловените наркотици стават по-силни или запазват потентността си.

Накрая на пресконференцията организаторите обобщиха с една дума наркополитиката на България с една дума - провал.

"Провал е, защото вместо да постигне целта си – общество без дрога – държавата използва значителен ресурс за установяването, преследването, осъждането и затварянето на хора, които не се занимават с търговия на наркотици, не извършват други престъпления, не застрашават живота на околните и не притежават количества в значителен размер", пишат в доклада си от БЛО и Промена.

Първи малки крачки

На фона на цялостната политика и нагласа към наркотиците на обществото и законодателя, нито БЛО, нито Промена, нито някой, който иска промяна в тази насока, няма да я получат скоро. Всъщност първата стъпка е в това най-сетне да има диалог между организации, граждани и институциите.

Законите и наркополитиката се коват в парламента и в Националният съвет по наркотични вещества, който тази година е заседавал един път, според данните, изискани по Закона за достъп до информация от БЛО и Промена.

Освен докладът, днес на пресконференцията бе обявено и друго голямо събитие - през юни 2018-та ще се проведе и маршът "Свобода за конопа", който ще поиска декриминализация на марихуаната, както и разрешение за нейната медицинска употреба. Доклада си БЛО и Промена завършват с:

"Страната ни е изправена пред съдбоносното решение дали ще продължава да следва сегашната политика на пенализация в ерата на новите дроги или ще последва Западна Европа в процеса на преосмисляне на наркотиците като здравен, а не криминален проблем. Надяваме се проучването да подпомогне властите и обществеността с критична информация за състоянието на наказателната ни система и по този начин да постигнем адекватна положителна промяна в законодателството по отношение на забранените субстанции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

3

ovgun

13.12 2017 в 19:15

Нямам предвид Либерти да се занимава, а най-големите симуланти и многобройни МВР, съдии и прокурори в ЕС

12182

2

sawall

13.12 2017 в 18:54

Според теб група на име Liberty 420 (един от организаторите) се интересува от КТБ, Уикилийкс, контрабанда и не знам какво си???

(420 е жаргон за трева, Либърти 420 = Свобода за марихуаната)

12678

1

ovgun

13.12 2017 в 17:18

Епа нема да се занимават с КТБ, със премиера наркотрафикант според Уикилийкс, с контрабандата, с корупцията и злоупотребата с власт. Те така се симулира дейност в симулация на демокрация.