МВР все още разследва защо ГДБОП нахлу в дома на невинно семейство. Засега GPS-ът е виновен

OFFNews 14 октомври 2020 в 18:33 3839 2

Снимка МВР - архив

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски дойде в парламента днес, за да информира депутатите защо ГДБОП нахлу в дома на невинно семейство в София.

Изслушването за полицейската акция беше поискано от "БСП за България", които обаче останаха недоволни от предоставената информация.

GPS-ът е виновен

Терзийски обясни, че специализираната полицейска операция на 5 октомври е била срещу организирана престъпна група, занимаваща се с притежание и разпространение на наркотични вещества, незаконна банкова дейност, рекет, изнудване и други силови действия срещу длъжници, имотни и финансови измами, както и дейност с трафик на хора.

Той посочи, че екип номер 9 е бил определен за адрес в кв. "Левски", бл. 7 - за задържане на криминално проявено лице.

"Сутринта на 5 октомври е проведен инструктаж на всички екипи и им е предоставена информация относно адресите, лицата за задържане и необходимата документация за процесуално-следствените действия. Служителите от екип номер 9 са разбрали точния адрес сутринта, при проведения инструктаж, поради което са въвели данните в навигационната система на служебен автомобил. При пристигане на място са обезпечили периметъра. По данни на служителите от екипа са въведени коректните данни, впоследствие обаче е установено, че вместо в блок 7, екипът е пристигнал на адрес в блок 4 в квартал "Левгски-Г", каза министърът.

Той обяви, че е разпоредена дисциплинарна проверка за "установяване на всички обстоятелства и данни, довели до проникване на горепосочения адрес".

В акцията са участвали сили от ГДБОП, ГД "Жандармерия" и СОБТ, и Специализирани полицейски цели - СДВР. Извършени са предварително планирани процесуално-следствени действия спрямо 16 лица, 28 адреса и 10 моторни превозни средства. Допълнително в условията на неотложност са проведени процесуално-следствени действия спрямо още десет адреса и моторни превозни средства, каза Терзийски.

При акцията са намерени 18 600 лева, един газов пистолет, наркотични вещества, полицейски палки, полицейска лампа, бухалки, множество документи, свързани с недвижими имоти като нотариални актове, скици, компютри, електронни носители и мобилни апарати.

Задържани са общо 19 души, разпитани са 30 като свидетели, от които девет са разпитани пред съдия. Повдигнати са обвинения на пет лица, на които е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", добави вътрешният министър.

Левицата не приема отговора на Терзийски

След изслушването, от "БСП за България" поискаха министърът да бъде повикан втори път, за да каже кой е виновен, а не да чете сводката на МВР.

Очевидно е разбита организирана престъпна група, въпросът беше да чуем тук, от тази трибуна, това ли е вече новият стил на работа на МВР - да работят с повредени GPS-и, при положение, че има точно и ясно разписани процедури при задържане, коментира Иван Иванов от левицата.

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов пък каза, че към момента министърът не би могъл да предостави повече информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови