МОН: Няма нужда училищата да плащат за виртуална класна стая. Имат безплатни възможности

Александра Маркарян 01 октомври 2020 в 15:02 8611 2

Не е необходимо училищата да плащат месечен абонамент нито ваучери, за да имат достъп до виртуална класна стая, ако им се наложи да преминат от присъствено към дистанционно обучение. Това става ясно от отговор на Министерството на образованието и науката по повод запитване от OFFNews, отправени във връзка с пресконференция на представители на Shkolo.bg. Наред с масово използваните от училищата техни електронни дневници вчера те представиха и интегрирана с тях виртуална класна стая, за която обаче има абонамент. За 800 ученици например той е 1600 лева за училището.

"Министерството на образованието и науката в началото на извънредното положение създаде за всички учители и ученици служебни профили, като данните са защитени на сървърите на министерството. Целта е тези профили да следват ученика и учителя през целия образователен процес. Чрез тях се осигурява достъп до всички ресурси, предлагани и поддържани от МОН, като същевременно към всички външни доставчици на услуги е въведено изискване за интеграция, така че да се избегне необходимостта от регистрация или използване на лични профили. Към тези профили в момента от наша страна са интегрирани двете най-големи световни платформи - Microsoft Office с Teams и Google G Suite с Classroom.

Профилите от типа [email protected] са само за образователни цели. В момента всеки учител и ученик може да влезе както в Microsoft, така и в Google, без да се налага да се регистрира или да предоставя лични данни", пишат от МОН.

Оттам опровергават твърдението на Shkolo.bg, че платформата им е една от трите одобрени от МОН:

"Няма официално одобрени платформи от МОН, има изискване за интеграция с образователните профили @edu.mon, което към момента е изпълнено за платформите на Microsoft и Google (от наша страна) и за виртуалната платформа на „Школо“ – от тяхна. Единствено училищата, които в предишни години са внедрили и използват Microsoft Office 365, Google G-Suite или друга платформа, отговаряща на изискванията, могат да продължат да я използват със старите, създадени на училищно ниво профили, но като осигурят условия за включването на всички учители и ученици.

След като от „Школо“ направиха интеграция с електронните профили на МОН, но всяко училище според възможностите на бюджета си решава дали да избере и съответно заплаща тази платформа.

Ползването на виртуалните класни стаи Microsoft Teams и Google Classroom, които също са изцяло на български език, е осигурено от МОН и е безплатно за ученици и учители. Поради тази причина няма да се финансира закупуването на права за други такива. От друга страна МОН финансира закупуването на права за ползване на електронни дневници, като това ще продължи и през тази година. Следва обаче да се знае, че електронният дневник и виртуалната класна стая са различни софтуерни продукти", пишат още от Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови