Медицинският факултет на СУ прекрати обучението на студенти заради заповедта на Кацаров

Факултети въвеждат изискване за зелен сертификат за достъп до изпити и сгради

Александра Маркарян 21 октомври 2021 в 15:00 3473 0

Снимка Pixabay

Факултетът по медицина на Софийския университет прекрати всички занятия за всичките си специалности и студенти за 10 дни, от днес до 3 ноември. Заповедта на декана доц. Дориана Асенова е следствие от заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която освен изискването за зелените сертификати от днес се спира присъственият учебен процес във всички университети, независимо дали в дадената община има висока заболеваемост от COVID-19, или не.

"В периода на прекъсването ще се предприемат мерки за възобновяване на учебния процес в най-оптималния за обучението вариант", пише деканът на факултета, за който част от практическите занятия са критично важни. 

Медицинският университет в столицата прекратява само присъственото обучение, но не и занятията изобщо. Спира се присъственото използване на Централната медицинска библиотека. Днес следобед се очаква и публикуването на плана за действие оттук нататък, обясниха от МУ-София. В Медицинския в Пловдив лекциите ще са онлайн, но за част от упражненията е създадена организация за присъствено обучение. В Медицинския във Варна досега лекциите бяха онлайн, а практическите занятия - присъствени. От днес до 25 октомври и те са в електронна среда, съгласно заповед на ректора.

СУ

В Софийския университет всеки факултет решава самостоятелно за онлайн обучението и голяма част от тях вече работят така. Налице са различни крайни срокове за връщане към присъствената форма, както и специфики в организацията на всеки от тях. В някои крайни срокове няма.

В Юридическия например на държавния изпит по наказателноправни науки ще се допускат само студенти, квестори и членове на изпитните комисии, които притежават валиден цифров COVID сертификат или аналогичен документ, който удостоверява преболедуване от COVID-19 или отрицателен резултат от тест. Антигенен тест ще може да се направи безплатно във фоайето на Ректората на 28 октомври 2021 г. от 14 до 17 ч., на 29 октомври от 8 до 9 ч. и на 2-ри и 3 ноември от 8 до 9 ч. Писменият изпит е на 29 октомври, устният - на 2-ри и 3 ноември.

Факултетът по науки за образованието и изкуствата не фиксира краен срок за връщане към присъствените занятия, в математическия заповедта предвижда това да се случи след 30 октомври. В този период присъствено ще работи не повече от половината от администрацията му. До 22 ноември онлайн ще учат във Факултета по химия и фармация, в Биологическия и във Физическия факултет. От 22.11.2021 г. достъпът до сградите на Физически факултет ще бъде възможен само след представяне на „зелен сертификат“, гласи заповедта на декана.

До 30 ноември обучението във Философския факултет ще е онлайн.

"Считано от 21.10.2021 г. до 30.11.2021 г. се преустановява присъственият учебен процес във Философски факултет, тъй като не виждаме възможност за въвеждане на тотален контрол върху преподавателите и особено върху студентите по отношение на наличието на т.нар. "Зелен сертификат" - се казва в заповедта на декана проф. Соня Карабельова.

Във Факултета по славянски филологии занятията ще са онлайн до 5 ноември. Държавният изпит на 4 ноември ще е присъствен.

Педагогическият факултет отменя тържеството си за връчване на дипломите на випуск'2021, което беше планирано на 9 ноември. Ако ситуацията идната пролет е по-благоприятна, тържество ще има през втората половина на май, уверяват от факултета. Дипломите могат да се вземат и след 10 ноември, но освен лична карта ще е задължително да се представят сертификат от ваксиниране, преболедуване от COVID-19 или отрицателен резултат от проведено до 72 часа по-рано изследване. Ако се използва антигенен тест, той ще важи до 48 часа преди влизане в университета.

УНСС

УНСС спира присъствените занятия за неопределено време от днес, 21 октомври. Заповедта на ректора важи за всички занятия, всички форми и степени на обучение. Същото се отнася и за Центъра за дистанционно обучение в София и Регионалния център за дистанционно обучение - Хасково. Занятията продължават онлайн чрез MS Teams, включително спортните.

Спират се всички присъствени мероприятия като конгреси и конференции. Изключение се допуска при разрешение от ректора и спазване на противоепидемичните мерки.

Административното обслужване ще е онлайн. Ако е необходимо присъствено, то отново ще е при спазване на мерките.

Онлайн ще заседават академичният, факултетните и катедрените съвети. Изключения се допускат с разрешение на ректора.

Процедурите по заемане на академични длъжности, придобиване на научна степен „доктор на науките“ и придобиване на ОНС „доктор“, приемане за обучение в ОНС „доктор“, държавните изпити и защитите на дипломни работи се провеждат неприсъствено.

Ограничава се достъпът до сградата. Влизането ще се осъществява само през главния вход и входа до филиала на ДСК.

При прояви на грипоподобни симптоми, установени след влизането на човек в УНСС, той се изолира в обособена за целта зала до предприемането на съответните мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!