Мъже с токчета ще дефилират по бул. "Витоша" днес

OFFNews 08 март 2014 в 08:35 13313 9

Днес мъже ще дефилират в дамски обувки на високи токчета по централния столичен булевард "Витоша". Те ще участват в шествието "Извърви километър в нейните обувки", за да покажат подкрепата си към жените, жертви на насилие у нас.

Шествието тръгва в 12.30 ч. от кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и ще стигне до ул. „Солунска”. Участниците ще се върнат до сборния пункт, където събитието ще продължи със състезания за най-бързо изминати метри на токчета, а победителите ще спечелят билети за концерта на „Аеросмит” в София, осигурени от „София Мюзик Ентърпрайсис”.

Необичайното шествие ще бъде водено от популярни българи, които също ще влязат в "нейните" обувки. Те са журналистът Драгомир Симеонов, главният редактор на в. „24 часа” Борислав Зюмбюлев, маркетинг специалистът Ален Попович, спортният коментатор Камен Алипиев, блогърът Мартин Ангелов и водещият на "Стани богат" Ники Кънчев.

Мъжете ще получат дамски обувки на токчета на шествието.

На Международния ден на жената ще има предизвикателство и за дамите. Всяка от тях ще може да вземе по една червена боксова ръкавица от инсталацията „Белият ъгъл”, на която под формата на лепенка за рана ще намери актуална статистика за жените, станали жертви на насилие у нас.

„Проектът “Белият ъгъл” е инсталация в градска среда. Боксовите ръкавици са същите онези, които жените надяват ежедневно, за да посрещнат своите предизвикателствата. Раните от трудностите са превързани с лепенки. А всяка лепенка разказва отделна история. Една – за сексуален тормоз, друга – за трафик на жени, трета – за неравенството спрямо мъжете. Наименованието на проекта произлиза от боксовия термин “бял ъгъл”. Това именно е мястото, където боксьорите почиват. В него няма конфликт, няма и надмощие. “Белият ъгъл” напомня през какви борби минават всички жени. Всеки ден”, разказва визуалният артист Деница Петрова.

“Извърви километър в нейните обувки“ цели да привлече вниманието към сериозния проблем с насилието срещу жени в страната, и да повиши информираността по темата. По данни на Алианса за защита срещу домашното насилие всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, 70% от анкетираните ученици на възраст 13–16 години познават жертви на домашно насилие, увеличават се случаите на посегателства срещу деца под формата на сексуално насилие и блудство.

Преди шествието, от 10,00 ч., Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема "Предотвратяването на насилието срещу жените. Предизвикателство за всички".

Кои са лицата на кампанията

Камен Алипиев

Камен Алипиев е журналист с 27-годишен стаж в БНТ. Той е сред най-добрите спортни коментатори в българския ефир.

Мартин Ангелов

Мартин Ангелов – Циничния Елф е един от най-популярните блогъри в България. 69 текста от блога му Cynical Speech се появяват и на хартия под името „Предпази ме от това, което съм!”, издание на "Весела Люцканова". Мартин неведнъж е показвал подкрепата си към жените, дори и по нетрадиционни начини - преди време се снима със сутиен в кампания за превенция на рака на гърдата „Аз съм с теб!”.

Драгомир Симеонов

Драгомир Симеонов е водещ - води радиопредаване, телевизионно шоу, рубрика в списание, умерено здравословен живот, и разбира се - води един второкласник на училище. Драго обича да открива хубавите истории, да ги пише и разказва, но най-вече - да бъде част от тях. Това е в основата на всичко, с което се захваща. Автор е на книгите "Амбалаж" и "100 парчета история". Драго ще бъде водещ на тазгодишното издание на "Извърви километър в нейните обувки", и ще ви чака на 8 март в 12 часа на ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша".

Борислав Зюмбюлев

Борислав Зюмбюлев е главен редактор на в. “24 часа”. До 2012 г. той е първи-зам.главен редактор на "24 часа" и едновременно главен редактор на "168 часа". Борислав Зюмбюлев е завършил с отличие журналистика в Софийския университет, работил е в Студентската програма "Ку-ку", бил е журналист във вестниците "7 дни", "Подкрепа", "Денят", "Отечествен фронт", "168 часа". Бил е първи зам.-главен редактор на сп. "Сега". Създател е на телевизионната игра "Лабиринт", излъчвана по БНТ. Женен е за журналистката Паола Хюсеин и има 2 деца.

Ален Попович

Ален Попович е маркетинг мениджър на Social Me. Фирмата предлага практични и работещи решения за фирмите, които искат да популяризират дейността си онлайн, да привлекат бързо голям брой потребители към страниците си и да спечелят вниманието на по-голяма част от аудиторията чрез една от най-големите социални мрежи в света – Facebook. Ален Попович прави успешни Facebook кампании за едни от най-големите фирми и марки на българския пазар - Vip Brother Bulgaria, Ариана, Технополис, Nikon, Фондацията на Димитър Бербатов, Chivas Regal, Chupa Chups, X Factor Bulgaria и над 50 други бранда.

Ники Кънчев

Познаваме Ники Кънчев от предаванията „Биг Брадър”, „Вип Брадър” и „Стани богат”. Популярният водещ се влюбва в журналистиката още в 5-и клас, работи във вестници, радиа и телевизии, но голямата му любов си остава “Дарик радио”.

Деница Петрова

Деница Петрова е визуален артист и преподавател по теория и история на съвременното изкуство във Великобритания. Творческите й търсения са в областта на изкуството в градската среда и дигиталните технологии. Тя е излагала свои творби на изложби в България и чужбина, и е изнасяла лекции на множество международни конференции. Нейни статии са публикувани в престижни академични издания като Intellect Journal of Writing in Creative Practice и ISEA - Internet Society for the Electronic Arts.

Къде жертвите на насилие могат да получат помощ


1. Фондация „Български център за джендър изследвания” /БЦДИ/ - София

Тел: 0879 13 30 21, 0896 44 90 48
Електронна поща: [email protected]

2. Женско сдружение ”Екатерина Каравелова” - Силистра

Консултативен център:
Телефон: 086/820 487
Кризисен център:
Телефон: 086/821 495
Електронна поща: [email protected]

3. Фондация “Позитивни Умения на Личността в Социума” /П.У.Л.С/ - Перник

Телефон: 076/60 10 10, 076/60 33 60
Електронна поща: [email protected]

4. Фондация ”SOS – семейства в риск” - Варна

Телефон: 052 609 677
Електронна поща: [email protected]

5. Фондация "Х

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!