Каракачанов: Напълно неприемливо е Македония да получи подкрепа за ЕС

OFFNews 03 ноември 2020 в 14:51 2650 1

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов определи като "напълно неприемливо Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г.".

Това се казва в позиция разпространена на фейсбук профила му.

Според вицепремиера двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна.

В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти, посочва Каракачанов.

Лидерът на ВМРО е категоричен, че България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси. И то ако допусне в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия. За съжаление, която е съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие.

Ето и пълния текст на публикацията на Каракачанов:

Позиция относно последното развитие на разговорите между Република България и Република Северна Македония

Първо бих искал да отбележа усилията на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да доближат позициите на българската и на македонската страна.

Подкрепям основните констатации на българския външен министър. Те са, че двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна. В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти.

Припомням, че от октомври 2019 година насам има Рамкова позиция, утвърдена и от българския парламент. В нея ясно са дефинирани сроковете и условията, при които България ще подкрепи членство на РСМ в Европейския съюз.

Нито едно условие от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна. Особено условията за постигане на напредък в работата на двустранната историческа комисия, която практически бе едностранно блокирана от правителството в Скопие.

Напълно неприемливо остава за мен Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 г., подписана между двете страни, или без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г.

Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г. и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство или само декларация от тяхна страна. Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.

В обратен случай България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси. И то ако допусне в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия. За съжаление, която е съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

скс

03.11 2020 в 15:50

Айдее, първо Волен, сега и този. Накрая Боко ще си остане в коалиция със стария съдружник от цигарения бизнес - Валерката. Той хич не е за хвалене този период, но каквото такова - поне е проверено във времето. Сега вече ни светна защо напуснаха всички онези от БСП - за 3 месеца ще станат неприлично богати и ще приключат с политиката като последния спомен за тях ще е че са били донори на ГЕРБ.