Как спасихме българските медици в Либия: разказът на Сесилия Саркози

Симона Костадинова 27 март 2014 в 17:15 46138 10

Снимка БНР

Сесилия Саркози и медиците във френския правителствен самолет на път за България

Бившата съпруга на предишния френски президент Никола Саркози – Сесилия Атиос, разказа в София как е спасила българските медици от Либия преди 7 години.

Тя даде пресконференция в сградата на БНР и разкри в детайли какви са били пречките, с които се е сблъскала, докато се е опитвала да върне сестрите в страната ни.

Сесилия Атиос разкри, че пречката пред освобождаването на медиците не е била толкова Кадафи, колкото неговият син - Сейф ал-Ислам.

„При първото ми посещение говорих само с Кадафи, 20 часа се опитвах да го склоня да преговаряме за освобождаването на вашите медици. Вече си тръгвах и на летището ме застигна човек на Кадафи, каза ми на много развален английски, че ще освободят медиците“, разказва Сесилия.

Тя се върнала във Франция и след 10 дни отново кацнала със самолета си в Либия, решена да не си тръгва повече без българските сестри.

„Когато се върнах, не ми позволиха да говоря с Кадафи, казаха ми, че спи. Преговарях с неговото правителство, а щом се договорихме, той изведнъж се събуди. Отидох при него и разговаряхме как да "облечем" освобождаването, за да не се ядосат хората“, спомня си бившата първа дама на Франция.

Атиос сподели също, че когато се върнала в хотела след срещата си с Кадафи и смяталa, че всичко е договорено, там я чакали трима мълчаливи мъже. Всичките били министри от правителството на Либия.

„Казаха ми, че има проблем с освобождаването - Сейф ал-Ислам бил против. Последва разговор на висок тон. Казах им, че ще чакам на летището и няма да си тръгна без медиците“, сподели Сесилия.

Тя разказа, че след този разговор е стояла на летището в правителствения самолет на Франция с часове и не е знаела какво се случва. Накрая изпратила охраната й да иде до затвора и на всяка цена до доведе сестрите.
Разговаряла по телефона с шефа на затвора и така уредила да пуснат медиците. „Използвах строг тон и казах, че Кадафи ми е дал думата си“, обяснява Сесилия Атиос.

На въпрос как е успяла да убеди либийците да пуснат сестрите, тя каза: „Трябваше да намеря лостове. При първото си посещение отидох да видя заразените деца. От 450 заразени 50 вече бяха починали, а останалите бяха много зле. Самата болница беше в плачевно състояние. Поехме ангажимента да предоставим оборудване и да обучим персонал“.

Запитана дали някога се е съмнявала в успеха на мисията си, Сесилия обясни, че според нея, когато човек се съмнява, то той няма как да успее.

Бившата първа дама на Франция пристигнала в страната ни вчера и веднага се видяла с медиците. „Срещата беше емоционална . Имахме възможността да си поговорим, да отговорим на някои въпроси“, обясни Атиос.

На днешната среща в БНР присъстваха и три от сестрите - Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Кристияна Вълчева.

Кристияна Вълчева разказа в детайли как е преминало освобождаването от затвора и какви са били първите им емоции.

"Събудиха ни в 4:00 часа сутринта. Казаха, че имаме час и половина, за да се приготвим. В 5:45 часа напуснахме затвора през 10-те врати на затвора. Натовариха ни на джипове, а когато стигнахме на летището, там още седеше червеният килим. Подадоха ми телефон- беше г-н Саркози, пита как сме. Качихме се и след малко излетяхме. Истинското щастие беше, когато пилотът каза, че сме извън летателното пространство на Либия“, разказа Вълчева.

Тя сподели, че винаги ще е благодарна на Сесилия Атиос и това, което е направила за тях. „Името Сесилия за мен значи свобода“, развълнува се Кристияна.

„Много често се сещаме за Сесилия - щяхме да сме, където е сега Кадафи, ако не беше тя“, каза Валентина Сиропуло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!