Quantcast

Как спасихме българските медици в Либия: разказът на Сесилия Саркози

Симона Костадинова Последна промяна на 27 март 2014 в 17:15 41718 10

Снимка БНР

Бившата съпруга на предишния френски президент Никола Саркози – Сесилия Атиос, разказа в София как е спасила българските медици от Либия преди 7 години.

Тя даде пресконференция в сградата на БНР и разкри в детайли какви са били пречките, с които се е сблъскала, докато се е опитвала да върне сестрите в страната ни.

Сесилия Атиос разкри, че пречката пред освобождаването на медиците не е била толкова Кадафи, колкото неговият син - Сейф ал-Ислам.

„При първото ми посещение говорих само с Кадафи, 20 часа се опитвах да го склоня да преговаряме за освобождаването на вашите медици. Вече си тръгвах и на летището ме застигна човек на Кадафи, каза ми на много развален английски, че ще освободят медиците“, разказва Сесилия.

Тя се върнала във Франция и след 10 дни отново кацнала със самолета си в Либия, решена да не си тръгва повече без българските сестри.

„Когато се върнах, не ми позволиха да говоря с Кадафи, казаха ми, че спи. Преговарях с неговото правителство, а щом се договорихме, той изведнъж се събуди. Отидох при него и разговаряхме как да "облечем" освобождаването, за да не се ядосат хората“, спомня си бившата първа дама на Франция.

Атиос сподели също, че когато се върнала в хотела след срещата си с Кадафи и смяталa, че всичко е договорено, там я чакали трима мълчаливи мъже. Всичките били министри от правителството на Либия.

„Казаха ми, че има проблем с освобождаването - Сейф ал-Ислам бил против. Последва разговор на висок тон. Казах им, че ще чакам на летището и няма да си тръгна без медиците“, сподели Сесилия.

Тя разказа, че след този разговор е стояла на летището в правителствения самолет на Франция с часове и не е знаела какво се случва. Накрая изпратила охраната й да иде до затвора и на всяка цена до доведе сестрите.
Разговаряла по телефона с шефа на затвора и така уредила да пуснат медиците. „Използвах строг тон и казах, че Кадафи ми е дал думата си“, обяснява Сесилия Атиос.

На въпрос как е успяла да убеди либийците да пуснат сестрите, тя каза: „Трябваше да намеря лостове. При първото си посещение отидох да видя заразените деца. От 450 заразени 50 вече бяха починали, а останалите бяха много зле. Самата болница беше в плачевно състояние. Поехме ангажимента да предоставим оборудване и да обучим персонал“.

Запитана дали някога се е съмнявала в успеха на мисията си, Сесилия обясни, че според нея, когато човек се съмнява, то той няма как да успее.

Бившата първа дама на Франция пристигнала в страната ни вчера и веднага се видяла с медиците. „Срещата беше емоционална . Имахме възможността да си поговорим, да отговорим на някои въпроси“, обясни Атиос.

На днешната среща в БНР присъстваха и три от сестрите - Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Кристияна Вълчева.

Кристияна Вълчева разказа в детайли как е преминало освобождаването от затвора и какви са били първите им емоции.

"Събудиха ни в 4:00 часа сутринта. Казаха, че имаме час и половина, за да се приготвим. В 5:45 часа напуснахме затвора през 10-те врати на затвора. Натовариха ни на джипове, а когато стигнахме на летището, там още седеше червеният килим. Подадоха ми телефон- беше г-н Саркози, пита как сме. Качихме се и след малко излетяхме. Истинското щастие беше, когато пилотът каза, че сме извън летателното пространство на Либия“, разказа Вълчева.

Тя сподели, че винаги ще е благодарна на Сесилия Атиос и това, което е направила за тях. „Името Сесилия за мен значи свобода“, развълнува се Кристияна.

„Много често се сещаме за Сесилия - щяхме да сме, където е сега Кадафи, ако не беше тя“, каза Валентина Сиропуло.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2014 в 11:34

Каква изключителна жена е г-жа Сесилия.Трябва само да свалиш шапка и да и се поклониш.

28.03 2014 в 12:20

до Стефан:

"Лозето не ще молитва а мотика" и "Свободата не ще екзарх, иска Караджата"

в този смисъл си прав. трите икони не са ефективен ход нито срещу кадафи нито срещу смъртността по пътищата.

28.03 2014 в 03:02

Продължавам да задавам въпроси към тогавашните ни политици и управляващи:
1. Ако са невинни нашите медицински сестри, защо трябваше да да плащаме стотици милиони долари?...
2. Ако са виновни..., защо трябваше да плащаме стотици милиони долари?...
3. Сесилия нищо не казва за тези милиони...
Мъглата, която е паднала над държавата ни, е явно много гъста...

27.03 2014 в 19:57

Отново голямо БЛАГОДАРЯ на българските "политици".В крайна сметка какво излиза-на Сесилия И се е наложило да бърше ос.ания за.ник на Надежда. Да са ни живи и здрави нашите велики управници(ВСИЧКИ ДО ЕДИН) и дано господ им отдаде заслуженото защото очевидно ние няма да го направим!

27.03 2014 в 19:04

Нека сестрите да не забравят, че по това време в София бяха докарани трите чудотворни икони на Света Богородица от Бачковския, Троянския и Рилския манастир. И целия народ се молеше пред тях три дни за да стане чудото...

27.03 2014 в 18:59

Лорде, много си прав и ми е толкова мъчно, че не се засичама вече както преди да си побъбрим сладко...