Как сe приема бюджетът на София: Над 3 часа разговори за пари, майки, бащи и кошмари

Дали е голям, малък или недостатъчен, всеки преценява сам, стана ясно на СОС

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2019 в 06:21 2048 0

Над 3 часа дебати проведоха общинските съветници в София, за да приемат бюджет 2019 така, както беше изготвен и предложен от администрацията на Столична община. Той ще е над 1.75 млрд. лева, реши с 40 гласа и 17 против СОС. 

Според опозицията отляво бюджетът е счетоводна сметка, не съдържа политики и не решава проблемите на града. Според ГЕРБ този бюджет е единственият възможен. 

Десните от СДС и ДСБ спориха дали са в управлението на София или в опозиция. Имаме 5 районни кметове - на Красно село, Витоша, Средец, Оборище и Кремиковци, подчерта Борислав Бориславов(СДС) и упрекна колегите си от ДСБ, че гласуват с БСП. Той определи лидерът на социалистите в София и СОС Калоян Паргов, че е баща на тази част от десните съветници, сред които Марта Георгиева и Иво Божков, и подчерта, че най-големият му кошмар е от БСП да седнат на местата на председателя и зам.-председателите на СОС. 

Думите му предизвикаха смях в залата, а Паргов заяви, че не иска да е нито баща, нито майка, нито брат на десните съветници. С доста по-сериозен тон той подчерта, че е време да се сложи край на познатото ни управление на София. 

От Група 5 обявиха, че не подкрепят бюджета и защото той се прави без участието на общинския съвет. "Опитите за диалог за развитието на секторни политики не се случиха. Виждаме ролята на общинския съвет в определянето на стратегии за развитието на града, а не в гласуването на технически въпроси като ремонт на улици", коментира Иван Велков. Според него София изостава в развитието си дори и от столиците на съседните балкански държави и е очевидно, че "повишаването на парите с няколко процента, не е достатъчно".

Сравненията на Фандъкова 

Не само защото напоследък е модерно да се правят сравнения като предизвикателство, а защото е важно да си кажем реалната картина, ще ви припомня няколко числа, каза столичният кмет Йорданка Фндъкова. И посочи: 

Преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв. – днес, 10 години по-късно, той е със 750 млн. лв. повече. Това означава, че всяка една от последните 10 години сме успели да съберем и да привлечем за инвестиции в София 75 млн. лв. повече. Дали това е много или малко, всеки може дам да прецени. 

Ще си позволя още едно сравнение, което показва много ясно откъде тръгнахме – през 2005 г. бюджетът на София е 467 млн. лв. 1,282 млрд. лв. по-малко. Факт е, че дължим много на европейските програми, но това далеч не е всичко. Собствените приходи на общината доказват много ясно как общината управлява имуществото си и събира вземанията си. В проекта за бюджет за 2019 г. собствените приходи са 725 459 000 лв. Преди 10 г. бяха 584 млн., а през 2005 г. – 229 млн. За 13 години сме събрали 496 млн. лв. повече. Това е прекият резултат от политиката ни за по-добра събираемост и за привличане на европейско финансиране за София. И нито един лев от тези пари не е дошъл даром в София. 

Инвестиционната програма, която предлагаме с проекта за бюджет е 632 701 155 млн. лв. това са средства, които се инвестират директно в промяната и развитието на София. За 10 г. увеличихме почти двойно капиталовата програма – през 2009 г. тя беше 356 млн., а през 2005 - 198 млн. 

Капиталовата програма показва средствата, които осигуряваме за директни инвестиции в града – 3 пъти повече спрямо 2005-а и 2 пъти повече спрямо 2009-а. 

През тази година ще достигнем почти цялостно обновяване на градските автобуси. С пускането на още 82 нови автобуса ще достигнем средна възраст от 6 години. Важно е да припомним, че преди 10 г. средната им възраст беше 18 г.

За 10 г. само с новите автобуси намалихме 2,5 пъти емисиите от градския транспорт. Категорично мога да кажа, че това са конкретни резултати от мерките на СО за подобряване на качеството на въздуха. 

Дали един бюджет е голям или малък зависи от това с какво го сравняваме. Ако сравняваме бюджета на София с бюджета на другите европейски столици, с които обичаме да се сравняваме – това определено е един доста скромен бюджет. Ако се сравняваме с бюджета на София днес с този преди 10 или 13 години – това е един много сериозен бюджет.

Единственият начин да разберем къде сме, е да знаем откъде сме тръгнали. Затова ще дам още няколко цифри за сравнение.

През 2005 г. бюджета за образование е 3,9 млн. лв. През 2009 – 49 млн. лв. Днес – почти 76 млн. лв. През 2005 г. средствата за строителството на метрото са 93 млн. лв., през 2009 – 138 млн. – Днес – 320 млн. лв. Разбира се, подчертавам, че трябваше да се изгради доверието на Европейската комисия към този проект и това са сериозни усилия на много хора за осигуряването на средства, които не идват даром. През 2005 г. парите за ремонт на улици са 27 млн. През 2009 – 35 млн., а сега, 10 години по-късно – 86 млн. лева. 

Зад всички тези числа стои много сериозна работа и отговорност, обобщи Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови