Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Планът за София'2019: Нови детски градини и ремонти на 15 ключови места. Пускат още 8 станции на метрото

Рекорден бюджет за столицата гласува СОС днес

OFFNews 31 януари 2019 в 07:43 5451 0

Столичният общински съвет ще гласува днес рекорден бюджет на София за 2019 г. от 1.75 млрд. лева. За поредна година общината няма да вдига данъците и таксите, като ще разчита на по-добрата събираемост.

Според събраните данъци сумата може и да надхвърли 1,8 милиарда, прогнозира преди дни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. 

68 млн. лв. са предвидени в бюджета за образование. От тях 19 млн. лв. са за реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите "Манастирски ливади - изток", "Кръстова вада", "Курило", Студентски град, "Овча купел", "Горна баня" и "Подуяне". Разширения се предвиждат за детски градини в "Красно село", "Павлово", "Княжево", "Люлин" и "Изгрев". Други 9 млн. лв. са за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища.

Над 51 млн. лв. ще са инвестициите в ремонти на улици и булеварди. Планират се 15 големи обекта - булевардите "Монтевидео", "Т. Каблешков", "България", "Президент Линкълн", Скобелев" и тунела при НДК, изграждане на връзките със Северна скоростна тангента, улиците "Ф. Кутев", "Първа българска армия", "Народно хоро", "Житница", "Атанас Узунов", "Николай Коперник" и др. 38 млн. лв. се предвиждат за ремонт и поддръжка на квартални улици.

Със 17,6 млн. лв. ще се ремонтират трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска". 4,5 млн. лв. ще се инвестират в улично осветление. 

В определената от столичния кмет Йорданка Фандъкова "година на метрото" ще бъдат пуснати първите 8 станции от третата линия на метрото - наесен от "Красно село" до Попа, до края на годината - до бул. "Владимир Вазов". През 2020 г. ще бъдат готови и последните 4 метростанции - до "Овча купел" и "Горна баня". Общо 550 млн. лв. се предвиждат за транспорт и транспортна инфраструктура, като голяма част от тях са именно за новата линия на метрото.

Над 133 млн. лв. ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт. 

За чистотата на града са отделени почти 130 млн. лева, от които 111 млн. за почистване на улици и сметосъбиране, а 8.6 млн. лева за почистване на междублокови пространства. Поддръжката на зелени площи ще струва 13 млн. лева, а 15 млн. лв ще са за ново озеленяване. 

БСП: Фандъкова ни предлага още от същото

Бюджетът на Фандъкова за 2019-а е безцелен и безидеен. Липсват политики за хората. Диспропорциите ще продължат да се задълбочават, градът ще продължи да се задъхва. Необходимо е да се промени философията за развитието на София. А това, което ни предлагат за следващата година, е още от същото, коментира лидерът на столичните социалисти и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на семинара за представяне на проектобюджета на Столична община през декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови