Как МВР ще ни спира и снима на пътя по новите правила

Юлиан Христов Последна промяна на 20 януари 2015 в 05:50 65898 17

Как ще ни спират и снимат на пътя по новите правила

От 20 януари проверките на пътя вече ще се извършват по нови правила.

За да избегне корупцията на пътя, МВР започна поетапното оборудване на 120 полицейски автомобила с камери, които ще заснемат извършването на проверките от пътните полицаи. Всеки автомобил ще бъде оборудван с цифрово записващо устройство, 3 камери за контрол и наблюдение на зоните, в които се извършва проверката, 2 безжични микрофона с паник бутон, GPS и автономна батерия. Самите камери - две на предното стъкло и една на задното, също са оборудвани с GPS.

Цялата информация ще се прехвърля на сървър, където ще се съхранява в продължение на 30 дни. Това е времето, в което, при евентуално обжалване на проверката, записите ще могат да бъдат преглеждани за нарушения.

Проверките ще се извършват на обозначени за целта места. Самите автомобили ще имат лепенки, че извършват видеозапис. Тези пунктове обаче ще са легитимни едва след като бъдат приети законови промени, вероятно през февруари, които регламентират обозначаването им с пътни знаци. Предварително МВР ще бъде длъжно да оповестява кои са участъците на пътя, при които се извършва контролът с автоматизирани и стационарни технически средства или системи. Това ще става чрез медиите или през сайта на МВР. 

Към момента в столицата и страната има оборудвани 20 автомобила.

Съответните Областни дирекции на МВР ще разполагат със съответния брой автомобили, както следва: Видин – 3, Монтана -3; Враца – 3; София – 15; Перник – 3; София област - 6; Кюстендил – 4; Пазарджик – 4; Благоевград – 5; Смолян – 3; Пловдив – 9; Ловеч – 3; Плевен – 5; Велико Търново – 6; Габрово – 3; Стара Загора – 4; Хасково – 3; Кърджали – 2; Сливен – 3; Търговище – 2; Разград – 2; Русе – 3; Шумен – 2; Бургас – 9; Варна – 7; Силистра – 2; Ямбол – 2; 

И при тези условия обаче полицаите няма да имат право да спират без причина. За да вдигнат палката и да ви отбият от пътя за проверка, е необходимо да:

- сте отнел предимство на пешеходец;

- да сте отнел на предимство в общите случаи, описани от закона;

- да сте извършил неправилно изпреварване; 

След като шофьорът е спрян, той може да бъде проверен единствено в условията на видеозаснемане и аудиозапис. В противен случай проверката ще се счита за нарушение. 

От МВР гарантират личните права на гражданите и обещават, че няма да ги заснемат, тъй като те ще стоят в автомобилите си.

От февруари се очаква на пътя да бъдат изкарани и 148 мобилни камери за контрол на скоростта. Това ще стане след приемането на промените в ЗДвП. С тези камери, както и стационарните, които към момента са разположени по републиканската пътна мрежа, освен фиш за превишена на скорост, може да се издава и фиш за други нарушения на пътя. Тогава, освен трите камери, заснемащи административната проверка, патрулката ще може да има и камера за регистриране на превишена скорост, но и при други нарушения.  

С новите промени в закона се изпълняват указанията на Върховния административен съд (ВАС), който забрани използването на мобилните камери, тъй като те поставят шофьорите в неравностойно положение. Според съда полицията по никакъв начин не може да докаже къде е била разположена камерата и дали тя е заснела действително нарушение в конкретния пътен участък с определени ограничения. Ако електронният фиш е обжалван от нарушителя, с новите промени ОДМВР ще бъде длъжно да приложи доказателства къде е извършено нарушението и какви са ограниченията в конкретния пътен участък, посоката на движение на автомобила, схема на местоположението на камерата и доказателство за това, че тя е технически изправна. 

Санкциите, които МВР може да налага при нарушения, уловени от камера, са за минаване на червен сигнал на светофара, неспазване на пътен знак, говорене по телефона по време на шофиране или шофиране без предпазен колан или каска, неправилно возене на дете. В закона ясно е регламентирано, че при нарушение, установено и заснето от техническо средство се издава електронен фиш, в който задължително се указва датата, часът и мястото на нарушението, регистрационният номер на автомобила, неговият собственик, описание на нарушението и съответните нарушени норми, размерът на глобата и срокът и начините за плащането ѝ. Изготвените с технически средства снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

18

Anton Nikolov

26.04 2017 в 13:29

Тоя новия закон е изцяло в полза на КАТ спират те правят ти акт казват ти че са те заснели как отнемаш предимството на пешеходец които ти не си видял явно е във фантазията на катаджията на въпроса мога ли да видя нарушението си ти отговаря не може докато не излезне акта в последствие при допитване до началника им се оказва че изобщо не мога да видя записа вие ми кажете господа не са ли това пладнешки обирджии оправят си премии с фалшиви актове що за закон е това

25.01 2015 в 21:10

айде пак полицайте виновне, че празни глави се качили на 100 коня

25.01 2015 в 20:52

Алоуу НАЧАЛНИКА много злоба много нещо бе. Стига се плюнчи ще вдигнеш кръвно, ще те тресне я инсулт я инфаркт и ще вземеш да се затриеш ей така, като овца без история. Чии злостни коментари тогава ще четем. Да не би да си кандидатствал в полицията и да не си си издържал изпитите, че толкова много те е яд на полицаите, а ? Я си кажи. Излей си душата. Или пък си криминален елемент, който са натикали в затвора ,а там си правил тръби на циганите ? Каквато и да е причината си един озлобен НЕЩАСТНИК човече и на никой не му пука за теб дали ще те има или не.

25.01 2015 в 20:12

Във Франция не пише колко километра остават до точката за пътуване а времето за изминаване!Скоростта е ясна и показана на малко табели,при нас ограничения и знаци на всеки километър по комунистически манталитет!И някакви частни фирми на вездесъщият кат ще ни контролират с радари!

20.01 2015 в 18:29

Всичките камери и GPS-и на земята да монтират в патрукла, все тая. Има ли го човешкият фактор, има ги и "вратичките". Магистралите специално, се контролират изключително лесно, само с две камери и прост софтуер.

Още в 8-ми клас се учи каква е връзката между времето и скоростта. Топлата вода ли ще откриваме?

Една камера ти гледа номера на изхода на София, друга на следващия изход на магистралата. Смята се времето и ако е с рали показания - ядеш дървото. Няма патрулки, няма проблеми.

Акъл се иска, акъл...

20.01 2015 в 16:50

Политическите корумпанти си праят евро пиар пред Европата, белким успеят да заблудят некой ква люта борба съ води с корупцията в БГ-то...

Тая работа с корупцията и уличните ченгета е малко като да лекуваш кариесите на умиращ от рак...

20.01 2015 в 10:44

гошко, това че си "спортист", не си натрупал килца и сланинка и затова си "минал метър" по Коледа не те прави безсмъртен. Не ти дава и повод да се мислиш за незаменим. За всяко прасе идва Коледата, даже и за дръгливите.
;)

цъкай там "тирета" в оценките и днес забрави да пишеш под off-чия си ник.

20.01 2015 в 10:35

Кънчо, мамин сладък, пак си забравил да си вземеш хапченцата, щ'та таковам в селския .....

20.01 2015 в 10:19

Ако трябва да бъда точен,които може да кара е шофьор които пази всички на пътя включително и себе си.Със всички категории съм и ме спират един път в годината а понякога и по рядко.

20.01 2015 в 09:30

Смятай значи какъв "щофИор" си! Щом навсякъде те глобяват...
:))))))


Но те гейберастите са така - нагли, прости, необразовани и изключително самовлюбени (умните и красивите от протестите).