КАТ ще проверява само в условията на видеозаснемане

OFFNews 06 януари 2015 в 09:50 11967 1

КАТ ще проверява само в условията на видеозаснемане

Снимка Булфото

В края на седмицата вътрешният министър Веселин Вучков ще подпише заповед, с която ще се регламентират проверките на пътя. Това означава, че пътните полицаи ще могат отново да правят индивидуални проверки, но само в условията на видеозаснемане. 

За да се избегне корупцията на пътя, от МВР взеха временни мерки. С тях проверките на пътя бяха правени по така наречения широкообхватен метод, при който няколко пътни полицаи спират няколко автомобила. Методът позволява взаимен контрол и невъзможност за проява на корупционни практики. 

От този месец проверките ще се провеждат вече индивидуално, но ще се заснемат с две или три камери. В момента се монтират 20 камери на патрулни автомобили, предимно в провинцията. На по-късен етап трябва да се монтират още 110 камери на територията на цялата страна.

"В тези автомобили ще монтираме камери, които ще са най-малко две, в повечето случаи три и те ще заснемат административната проверка. Отстъпление от тази реформа няма да има. Само чрез видеозаснемане, защото това преди всичко друго брани и самата полиция", обясни пред Нова телевизия вътрешният министър.

Той каза, че е недопустимо МВР да се превръща в "генератор на дребна корупция". "След като така е по белия свят, защо да не е и в България. Полицията трябва да е на пътя за да подпомага гражданите на пътя", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!