4500 бебета по-малко тази година

Елица Мартинова 23 ноември 2013 в 11:55 1811 0

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Новородените бебета през 2013 г. ще бъдат с 4500 по-малко в сравнение с отчетения брой през миналата година. Това обяви здравният министър Таня Андреева по време на Национален форум "Майчинство и детско здравеопазване".

"Плашеща тенденция е, че тази година ще се родят 4500 бебета по-малко в сравнение с миналата, затова държавата трябва да завие по посока на майките, на децата и на младите семейства. И ако не вземем мерки да поощрим раждаемостта, няма да има смисъл да говорим повече по тази тема", изтъкна здравният министър.

Андреева подчерта, че ключов момент в справянето с демографския срив е държавата да осигури подкрепа за процедурите "ин витро".

Здравният министър обясни, че репродуктивният фонд ще се върне към Министерството на здравеопазването и обеща страната да разгърне устойчива политика в областта.

"Имаме нужда от активна политика и по отношение на недоносените деца. Ще работим и по редица национални програми, свързани с майчиното и детско здраве. Това, което започнем да правим днес, ще даде своето отражение след пет-десет-петнадесет години", подчерта министър Таня Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!