Глобяват бургаския „Кроношпан“ за замърсяване

OFFNews - Бургас 11 април 2017 в 17:10 4763 2

Снимка Пламен Николов/Фейсбук

Дървопреработвателното предприятие „Кроношпан“ може да бъде глобено с до 500 000 лв. от РИОСВ – Бургас за допуснато замърсяване.

За това алармираха първо от Община Бургас, след като кметът Димитър Николов е поискал становище на екоинспекцията относно зачестили жалби и сигнали на граждани от близкия до завода комплекс „Славейков“. Оплакванията са за неприятни миризми и силно запрашаване. От администрацията на градоначалника разпространиха и отговорът на РИОСВ към тях:

"В периода март - април РИОСВ Бургас извърши извънредни контролни проверки свързани със запрашаване и изпускане на задушливи газове от дейността на дружеството. Проверките са извършени в присъствието на подателите на сигналите. На място е констатирано, че производствената площадка е запрашена с дървесен прах и стърготини, не е оросена и при вятър има завихряния с пренос на материал. За установените нарушения на дружеството са съставени Актове за установяване на административно нарушение. Предстои налагане на имуществена санкции за неизпълнение на условие от Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г., с условията на което е разрешена работата на инсталация за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ориентирани дървесни частици (ОSB). За това нарушение Законът за околната среда предвижда глоба от 10 000 до 500 000 лева. В присъствие на представители на община Бургас и РЗИ - Бургас бе проведена среща с управителите на дружеството за предприемане на неотложни мерки за привеждане дейността в съответствие с условията в комплексното разрешително, ограничаване на неорганизираните емисии и на разпространението на миризми“, се казва още в становището на РИОСВ, разпространено от Община Бургас.

Директорът на РИОСВ – Бургас, инж. Тонка Атанасова, уточнява, че сигналите са били за запрашеност на въздуха и са били три на брой. Добавя, че екоинспекцията не е извършвала замервания за замърсяване с фини прахови частици, както и на други показатели. Размерът на санкцията все още не е определен, предстои да бъде подписан единият от двата наложени акта. Това не е първият случай през тази година, когато „Кроношпан“ е санкциониран. В началото на 2017 г. беше наложена санкция в размер на 40 000 лв. за превишаване на дебита на измерените от дружеството изхвърлени газове.

През изминалия месец мобилната станция на Община Бургас, която измерва качеството на атмосферния въздух, беше разположена именно до „Кроношпан“. Данните от нея показват случаи на замърсяване с фини прахови частици над нормата.

От завода са категорични, че появата на прахови частици е причинена единствено от пренареждане на склад за дървесина на открито. През зимния период се е натрупала доста суровина и при нейното пренареждане се е увеличило съдържанието на тези частици във въздуха. В свое становище „Кроношпан“ уточняват:

Няма дейност или технология на територията на производствената база на „Кроношпан“ в Бургас, които да водят до изпускане на задушливи газове. Електростатичният филтър за мокра очистка на газовете свежда такава вероятност до нула и многобройните проверки през годините доказват този факт.“

От завода са категорични, че това, което бургазлии виждат денонощно да излиза от комина им е само пара, която е пречистена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

11.04 2017 в 21:50

Разгеле. От години е ясно за всички аеробни единици, че Кроношпан трови бургазлии повече от инак "безопасния" Лукойл.
Хубаво глоба. С технологиите на производството кво праим?

10571

1

Hissarion

11.04 2017 в 17:29

Чш оу, да не пипате инвеститорите, ей! Хляб и прахови частици ви дават!
 
X

Подкастът на OFFNews