Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бургаският квартал „Долно езерово“ – на война с мръсния въздух

OFFNews - Бургас 16 май 2016 в 12:37 3134 0

Снимка e-burgas.com

„Долно езерово“ се разширява само в една посока – откъм гробищата. Така местните жители описват ситуацията в квартала и сочат за основна причина за това мръсния въздух, който дишат. Онкологични и респираторни заболявания са сред главните причини за високата смъртност в квартала, казват бургазлиите и добавят, че новият парцел на гробищния им парк, вече е почти запълнен.

Чашата на търпението им преля след последното обгазяване от нефтената рафинерия. В края на март бе отчетено замърсяване на въздуха, а изпуснатият сероводород бе повече от 36 пъти над нормите.

Затова местните започнаха учредяването на гражданско сдружение „Долно езерово“, което да защитава правата им и да отправи искания към „Лукойл“ за компенсации.

Величко Янков, един от организаторите, припомня, че през миналата година вече бяха изготвили подписка с конкретни предложения – да се направи залесителен пояс около квартала, да се възстанови здравната служба и осигури медицинско присъствие в нея, безплатни детски градини и зелени училища за децата и други. Исканията бяха насочени към „Лукойл“, но подписката само бе разглеждана на комисии в общинския съвет, без да има ефект от нея. Янков посочва, че последното обгазяване е имало и положителна страна, защото е стреснало институциите:

Аз съм един от хората, които денонощно са подавали сигнали, в рамките на близо три години, за обгазяването на „Долно езерово“. Винаги съм получавал отговор, че устата ми е много голяма и само заблуждавам хората – „няма такова нещо, от „Лукойл“ потвърдиха, че няма обгазяване“. Нивата на бензена били в нормалните граници, сероводородът е в нормалните граници“, казва Величко Янков.

Той посочва, че от РИОСВ – Бургас са признали, че обхватът на станциите за контрол на въздуха били с обхват 50 – 100 метра.

Така разбрах колко много съм бил лъган от тази институция, че няма никакво обгазяване“, добавя Янков.

Сред целите на сдружението ще е закупуване на мобилна станция за анализ на въздуха. Според хората, сегашните не са мобилни, а преместваеми, защото отнема близо ден да се сглоби техниката и да се премести на друго място. Друг от инициаторите на сдружението, Петър Димитров, пояснява:

Един джип, с нужната техника. Обаждаш се на 112, веднага се нарежда на джипа, който ще е на гражданското сдружение. Джипът ще тръгне и на всеки 50 метра ще взима проби

Над 1200 души, което е близо ¼ от квартал „Долно езерово“, са се подписали за учредяването на гражданското сдружение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!