Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гешев проговори след взрива: Някои други хора трябва да ги е страх

OFFNews 07 май 2023 в 20:17 16282 12

Иван Гешев

Снимка bntnews.bg

Иван Гешев пред БНТ

"Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх." Това заяви пред БНТ главният прокурор Иван Гешев в първото му интервю след взрива, който избухна на 1 май, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София.

Кортежът с главния прокурор не е спрял след взрива, а е продължил движението си към столицата, стана ясно от интервюто.

БНТ: Вие с кого бяхте в автомобила? Семейството ви беше ли вътре?

Иван Гешев: Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години живеем и в кои години се връщаме.

БНТ: Защо обаче се стигна до тази ситуация, че вашият заместник се извини, че е казал, че сте бил със семейството си, къде се получи недоразумение?

Иван Гешев: Това, което мога да кажа, че едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на човек след такъв случай. Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната реакция на всеки нормален човек в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си. Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че каза, че има заподозрян за този атентат и за този взрив.

БНТ: Има съществени разлики между твърденията на разследващите и тези на вътрешния министър както за силата на взрива, така и за неговата поразителна мощ, щетите. Защо са тези разминавания? Още повече в тях намира почва и тезата, че става въпрос за инсценировка. Поддръжниците на тази теза виждат аргументи в нейна подкрепа именно в тези разминавания и какъв е този израелски експерт, посетил мястото, кога и как е пристигнал в България, по какъв повод?

Иван Гешев: Сега аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място, според НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС. На следващо място неговите собствени служители устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килограма тротилов еквивалент. Така че тези изявления на министър Демерджиев аз не желая да коментирам. Този израелски експерт, вярвайте ми, който трябва - знае кой е. Той има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министър Демерджиев. Така че, без да го обидя, по-скоро мога да кажа, че се доверявам повече на мнението на този човек, който в някаква степен е част от историята на Държавата Израел, отколкото на министър Демерджиев.

Иван Гешев потвърди, че маршрутът, по който се е прибирал в София, е често използван.

Иван Гешев: Прибирах се по обичаен маршрут. На завой по този маршрут се чу взрив. В близост до мястото, където избухна този взрив, може би на 10-ина метра има мост. За съжаление в този ден по цялото трасе имаше доста оживено движение. И само две-три минути, след като ние продължихме с колата се разминахме с повече от 10 коли, които се движеха посока Самоков. И това, което най-много се радвам е, че в този ден не пострадаха невинни български граждани. Отдалечихме се посока София и колегите, с които бях от НСО, ме заведоха в сградата на НСО. Шофьорът ми обясни, че е останал с впечатление, че колата в един момент не се движи. А това, че сме се отдалечили от мястото, доколкото разбрах е протокол, който спазват служителите на НСО.

Гешев твърди още, че една седмица не е коментирал, защото самият той е искал първо да мине време и да си направи изводи.

БНТ: Какво правите в Ню Йорк?

Иван Гешев: Това е програма, която е съгласувана преди месеци. Така че аз следвам програмата си. В Ню Йорк ще имам срещи. Както знаете до нас има война. След агресията в Украйна в опасност е поставен целият демократичен свят. Виждате какви са проблемите в България с престъпността и за да осигурим спокойствие за българските граждани, трябва да развиваме партньорските си взаимоотношения. На следващо място, ако наруша програмата, това ще покаже, че ме е страх. Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

12

зора

08.05 2023 в 15:13

А "смелите" (и станали за посмешище )прокурори, дето не ги е страх от нищо, няма ли да си посипят главите с пепел? Сега, когато цял народ разбра какви нескопосани лъжи и манипулации са подкрепяли? Един, поне от тях, да излезе и да изтрие срама от цялата прокуратура...

1000

10

PaulPierce

08.05 2023 в 09:36

Ще разберем кой е хвърлил пиратката преди да приключат с чекмеджето или след това?

2550

9

alfakentavur

08.05 2023 в 08:02

Всичко около този атентат или "атентат" са подробности.
Никой не обръща внимание на най-важното, което каза министърът.
Дори Резидентът не се вози в толкова брониран автомобил.
Някой знае ли? Дали кортежът с Резидента минава по пътища с остри завои?

4738

8

Того

08.05 2023 в 07:59

"Вярвайте ми, не ме е страх.", че кой в брониран автомобил се страхува от пирати.

8053

7

DARTH VADER

08.05 2023 в 00:15

В петминутно интервю,интервюираният два пъти казва"вярвайте ми"...

Така ,като ми каже някой,винаги съм нащрек...

17439

6

мнение от IP

07.05 2023 в 23:45

Гешев си е сбъркал професията, което е трагичено за нас. Когато имаш хъс да послъгваш и преувеличаваш и не можеш да обуздаеш фантазията си, а пък и се се сдобил с власт да ръсиш каквото ти хрумне и, за съжаление, да правиш, каквото ти хрумне, ставаш по-опасен от откровен престъпник.

1236

5

БотоксПутю

07.05 2023 в 23:41

Гейзерът на милиционерската мисъл след седмица мишкуване най-после избликна с воня на сероводород (токсичен, безцветен газ с неприятна миризма на развалени яйца).

12130

4

borisboris

07.05 2023 в 22:51

От някъде се носи неистово квичене.

3650

3

ImBlack

07.05 2023 в 22:24

Е, ако Гешев мислеше, че има някаква реална опасност за живота му е нормално да го е страх, но би било проява на смелост да продължи борбата с организираната престъпност.
Но когато сам е участвал в организацията на постановката и е закрилник на организираната, от какво да го е страх?
 
X

Подкастът на OFFNews