Фронтекс засилва контрола по границите ни с Турция и Сърбия, праща експерти за разпити

OFFNews 05 август 2016 в 21:55 4232 2

Снимка frontex.europa.eu

След молба на българските власти Фронтекс ще засили съществено контрола по границите ни с Турция и Сърбия, обяви пресслужбата на агенцията.

В следващите седмици Фронтекс, европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС, ще изпрати допълнителни служители, патрулни коли, фургони за термонаблюдение и екипи за търсене с куче по сухоземната граница с Турция. Същевременно граничен контрол ще бъде разположен и на границата със Сърбия, заяви шефът на Фронтекс Бернд Кьорнер.

Фронтекс ще засили присъствието си на граничните пунктове, за да помогне на българските власти да намират пътници, укриващи се в коли, автобуси и влакове. 

Агенцията за контрол на външните граници на ЕС ще изпрати и експерти за разпитване.

Експертите за проверка на преминаващите границата ще имат ключова роля - те ще помагат на местните власти да определят националността на мигрантите, с цел идентифицирането и регистрирането им. Експертите по разпитване ще събират информация за дейностите на контрабандните канали, посочва още пресслужбата на агенцията.

В момента Фронтекс има разположени 53 служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи - те са на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

2

Руслан

05.08 2016 в 23:26

Ние ги фащаме на границата, те никнат като гъби в бусове в страната.

13214

1

XR4

05.08 2016 в 23:26

Няма нужда от Фронтекс!Просто трябва да бъдат "прибрани" каналджиите!А тях много добре ги знаем , нали ББ?
ПП.Въпроса е към Бриджит Бардо...
 
X

Подкастът на OFFNews