Екоминистърът: Наказателни процедури, къси срокове и колосални санкции грозят страната ни

Росица Карамфилова съобщи за 16 висящи наказателни процедури отнасящи се към околната среда.

Йоана Георгиева 15 август 2022 в 17:02 2106 0

Служебно министерство на околната среда и водите

Снимка Йоана Георгиева

Служебно министерство на околната среда и водите

Служебният екоминистър Росица Карамфилова обяви три приоритета и съобщи, че колосални санкции грозят страната заради наказателни процедури от ЕС. 

Има 16 висящи наказателни процедури, отнасящи се към околната среда. Пет от тях се намират на първия етап на досъдебната фаза на процедурите за нарушения - официално уведомително писмо. Шест от тези са на последен етап на досъдебна фаза преди сезирането на съда на ЕС - мотивирано становище. В съдебна фаза са две наказателни процедури за обявяване на защитени зони и за определяне на специфични мерки за опазване и превишаване на стойностите на фини прахови частици. В рамките на делото за фини прахови частици се налага и дело за налагане на финансова санкция, отчете Карамфилова.

Тя открои като приоритет процедура за нарушения относно закриване на рекултивация на общински депа за неопасни отпадъци, неотговарящи на изискванията на европейското законодателство. Страната ни не е изпълнила задълженията си за закриване на 113 общински депа, които е трябвало да бъдат рекултивирани до 31 декември 2020 г. 105 депа са със завършена рекултивация, за осем депа все още предстои работа. Депата са на община Перник, Дупница, Кърджали, Кочериново, Пирдоп, Бобошево, Велинград и Бяла Варна. Срокът е 30 септември, те трябва да приключат техническата си рекултивация, ако това не се случи, ще се наложат финансови санкции. Еднократната санкция е 8-цифрена сума в евро, предупреди Карамфилова. При всяко забавяне на ден също ще има санкции.

"Още миналата седмица проведохме среща с кметовете на общините. Те са напълно наясно с тежестта на ситуацията и поеха пред нас ангажимент, че ще направят всичко по възможностите си, за да придвижи напред изпълнението на рекултивацията на тези депа. Системата на МОСВ е пряко ангажирана с това да се осъществява пряк контрол върху дейностите, всяка седмица съвместно с общинските власти и представители на МОСВ ще бъдат извършвани проверки на място, за да се констатира напредъкът по изпълнението. Всяка седмица ще бъдат обявявани резултатите", каза още Карамфилова. По отношение на ТЕЦ "Брикел" служебният министър каза, че в МОСВ нито имат права, нито имат желание да затварят който и да било от големите горивни оператори.

"Всеки оператор получава съответното разрешително за дейностите, които изпълнява. То определя нормите, в рамките на които трябва да работи съответното предприятие. Всяко неизпълнение на задълженията има ред за санкциониране. Ние ще насочим усилията си за превантивна дейности, диалог и прозрачност в действията", допълни Росица Карамфилова. 

На въпрос на OFFNews относно обжалването на АПИ на заповедта от бившия екоминистър Борислав Сандов за спирането на строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле, Карамфилова каза, че последните две решения 9 и 10 за оценка на съвместимостта са подписани от Сандов. Контрол върху законността на зададения административен акт се осъществява от съдилищата. Още при стъпването си в длъжност служебният министър е изисквала да се запознае с цялата законодателна процедура с всички действия, които са предприети от страна на компетентните звена в МОСВ, но не е получила процедурата. Оказало се е, че двете решения са подготвени от тогавашния съветник на министър Сандов, а органите, които имат пряка компетентност - Национална служба за защита на природата, Дирекция "Екологична оценка, оценка за въздействието върху околната среда" и Дирекция "Правна" не са били ангажирани в процеса по изготвяне на тези решения, стана ясно от отговора.

"Поисках становище по процедурен въпрос и по същество, те са на бюрото ми. Предстои много работа и анализи. Съгласно тези решения има 14-дневен срок за обжалване по АПК и в случая възложителят е в пълното си право да ги обжалва", заяви служебният екоминистър.

Карамфилова представи и екипа си. Заместник-министър Петър Димитров ще отговаря за управлението на водите, а в ресора на заместник-министър Ренета Колева е управлението на отпадъците, климатът, чистотата на въздуха и националните паркове. Поля Пенчева е началник на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови